Министрите за финансии на ЕУ се согласија за нови мерки за принудување на сметководителите и банките да пријавуваат штетни шеми за данок што ги користат компаниите.
Компаниите ги користат овие шеми за да ги пренесат профитите во земјите со низок данок.

Министрите, исто така, одлучиле да ја прошират  листа на даночни оази на кои  додадени се  Бахамите, Американски Девствени Острови, и на островите на Свети Китс и Невис.

“Ова е нов напредок во областа на законодавството за даноци во Европската унија”, изјави европскиот комесар за министри данок Пјер Московиси на крајот на јавна дебата на тркалезната маса, на која сите земји се согласија за реформи.

Како дел од реформите, во 28-те земји на ЕУ ќе разменуваат информации за штетните даночни планови, во обид да бидат спречени  најагресивните шеми за да се избегне данок.