ЕУ го отфрли планот на Велика Британија за трговски односи по Брегзит. Барањето на премиерот Тереза ​​Меј дека Британија останува во европските агенции исто така не е прифатена.

ЕУ остро ја отфрли визијата на Тереза ​​Меј, кога станува збор за трговски односи со Велика Британија и ЕУ по Брегзит, рутирање на поглед со скратено работно време на идните односи и истакнување на негативните последици од британските избори, според “Фајненшл тајмс”.

Претседателот на Европскиот совет, Доналд Туск  нареди построги пристап, особено кога станува збор за договори за услуги и регулаторна соработка, каде што е потребно ограничувања. Излегувањето од царинската унија и единствен пазар доведува до последици, се наведува во упатствата кои беа доставени до пет, шест страници.

Велика Британија вели дека се надева на поголема флексибилност на Европската унија, откако Брисел предупреди дека трговските односи меѓу двете страни комплицирани по Брегзит.