Предложените царини на Европската унија (ЕУ) за кинески стоки не се „казна“, изјави германскиот министер за економија Роберт Хабек за време на состанокот со кинеските власти во Пекинг на 22 јуни.

Посетата на Хабек на Кина е прва на висок европски функционер откако Брисел предложи високи царини за увоз на електрични возила од кинеско производство за да се бори против она што ЕУ го гледа како прекумерни субвенции.

Кина во петокот пред неговото пристигнување предупреди дека ескалацијата со ЕУ околу електричните возила може да предизвика трговска војна.

„Важно е да се разбере дека тоа не се казнени тарифи“, рече Хабек на првата пленарна седница на Дијалогот за климата и трансформацијата. Земјите како САД, Бразил и Турција користеа казнени царини, но не и ЕУ. Европа работи поинаку“, рече министерот за економија.

Хабек рече дека Европската комисија девет месеци детално истражува дали кинеските компании неправедно користеле субвенции.

Секоја мерка за компензирачка царина што произлегува од ревизијата на ЕУ „не е казна“, рече тој, додавајќи дека таквите мерки треба да ги надоместат предностите што Пекинг им ги дава на кинеските компании.

„Треба да постигнеме заеднички, еднакви стандарди за пристап до пазарот“, рече Хабек.

На состанокот со Џенг Шанџи, претседател на кинеската Национална комисија за развој и реформи, Хабек рече дека предложените царини на ЕУ имаат за цел да ги израмнат терените за игра со Кина.

Женг рече дека кинеската страна „ќе стори се“ за да ги заштити своите компании.

„Предложените увозни тарифи на ЕУ за електрични возила од кинеско производство ќе им наштетат на двете страни“, додаде Женг. Тој му рече на Хабек дека се надева дека Германија ќе покаже лидерство во ЕУ и „ќе ја направи вистинската работа“.

Тој, исто така, ги негираше обвинувањата за неправедни субвенции, велејќи дека развојот на новата енергетска индустрија во Кина е резултат на сеопфатните предности во технологијата, пазарите и индустриските синџири, поттикнати од жестоката конкуренција.

Привремените тарифи на ЕУ треба да важат до 4 јули, а истрагата ќе продолжи до 2 ноември, кога би можеле да бидат воведени конечните тарифи, обично на пет години.