Европската Унија нема во блиска иднина повторно да го поврзе рускиот државен земјоделски заемодавач Роселкозбанк со системот за плаќање SWIFT, објави „Известија“, цитирајќи го портпаролот на ЕУ за надворешни работи, Петер Стано.

Роселкозбанк го олеснува најголемиот дел од трансакциите кои вклучуваат руски земјоделски извоз.

Стано истакна дека Брисел може да размисли за ублажување или за укинување на ограничувањата поставени на Роселкозбанк само откако ќе заврши конфликтот во Украина.

„Што се однесува до исклучувањето на руските банки од SWIFT, тоа е дел од санкциите наметнати од ЕУ и другите земји како одговор на руската воена операција во Украина“, рече тој.

Реагирајќи на изјавата на Стано, Москва истакна дека неподготвеноста на ЕУ повторно да ја поврзе руската државна земјоделска банка со меѓународната платежна мрежа SWIFT го покажува „неконструктивниот став“ на блокот за договорот за жито.

SWIFT престана да ги сервисира трансакциите на Роселкозбанк во јуни минатата година. Нејзиното повторно поврзување со системот е еден од условите што ги побара Москва за да ја олесни Црноморската иницијатива за жито со посредство на ОН и на Турција.

Договорот се состои од два дела: едниот гарантира безбеден извоз на украинското жито преку Црното Море, а вториот опфаќа отстранување на пречките за рускиот земјоделски извоз и за извозот на вештачко ѓубриво.

Русија постојано истакнува дека вториот дел од договорот не се спроведува и предупреди дека може да се откаже од договорот ако ситуацијата не се промени.

ЕУ претходно соопшти дека ја проучува можноста за повторно поврзување на Роселкозбанк со SWIFT иако ситуацијата не е променета. Во март, Брисел предложи руската банка да користи факс и електронска пошта за да врши трансакции.

Црноморската иницијатива за жито беше продолжена за уште два месеци минатата недела.

По објавата, портпаролката на руското Министерство за надворешни работи, Марија Захарова побара што е можно побрзо да се коригираат заобиколувањата во спроведувањето на договорот – вклучително и континуираното немање пристап на Роселкозбанк до SWIFT. Сегашното продолжување завршува на 17 јули.