Преземајќи значаен чекор за целите за пристапување кон Европската унија, Северна Македонија и Албанија вчера заедно ја започнаа Програмата за прекугранична соработка ИПА 3 во Корча.

Како што информираат од Министерството за локална самоуправа, Програмата финансирана од ЕУ со буџет од 13,79 милиони евра, ја потенцира ангажираноста на двете земји да се усогласат со стандардите на ЕУ за одржлив развој и регионална интеграција до 2027 година.

Дополнително на промоцијата, на настанот бил најавен и предстојниот повик за предлози во рамките на програмата ИПА 3, поканувајќи ги заинтересирани страни да учествуваат во оваа Програма.

-Оваа иницијатива не само што се фокусира на клучни области како што се еколошката одржливост и социо-економскиот развој, туку исто така претставува клучен чекор кон нашата конечна цел за интеграција во ЕУ. Токму денеска најавуваме дека новиот повик за предлози ќе биде отворен многу наскоро, обезбедувајќи можности за конкретни и клучни проекти, изјавил Алтин Зечо, директор за конвергенција и кохезија со ЕУ, Државна агенција за стратешко планирање и координација на помош (САСПАК).

Зечо дополнително истакнал дека членство во ЕУ бара зголемена соработка помеѓу нашите две земји, каде координирањето на заеднички политики и меѓусебната поддршка за постигнување на нашите цели и приоритети кон интеграција во ЕУ останува важен процес.

Вулнет Арифи, шеф на одделот за ЕУ и координатор за СБС  при Министерство за локална самоуправа на Република Северна Македонија, ја истакнал улогата на Програмата во забрзувањето на аспирациите за членство во ЕУ.

-Со изградба на основите поставени од ИПА 2, оваа Програма не само што ја проширува  соработката меѓу земјите, туку и повеќе ги усогласува нашите регионални политики со стандардите на ЕУ, отворајќи го патот за нашето очекувано пристапување. Претстојниот повик за предлози дополнително ќе ги активира нашите заедници да се ангажираат длабоко со нашиот процес на интеграција во ЕУ, рекол Арифи.

Брисеида Ѓоза од Антена канцеларијата Северна Македонија – Албанија го истакнала целосниот пристап на програмата.

-ИПА 3 е детално креирана за да ги зголеми нашите регионални капацитети за исполнување на критериумите на ЕУ, фокусирајќи се на климатска отпорност, одржлив туризам и зачувување на културното наследство. Ги охрабруваме заинтересираните страни да се подготват за претстојниот повик, кој ветува дека ќе ги зајакне нашите заеднички напори, истакнала Ѓоза.

Од Министерството за локална самоуправа посочуваат дека ова стратешко вложување од ЕУ преку Програмата ИПА 3 е доказ за постојаните напори на Северна Македонија и Албанија за влез во ЕУ, испраќајќи директна порака за нивното патување кон европската интеграција.