ЕУ сака да ја регулира „сивата зона“ на такси за багаж на летовите на авиокомпаниите Европската унија (ЕУ) размислува за решение за неконзистентни правила на авиокомпаниите – поврзани со рачниот багаж. Предлогот за резолуција за стандардизирани димензии на рачниот багаж беше поднесен на крајот на септември годинава.

Според соопштението на Европскиот парламент објавено неодамна, „Законодавството на ЕУ за правата на патниците во воздушниот сообраќај треба да се ревидира за да се обезбеди решение“, со што ќе се осигури дека патниците кои летаат на различни авиокомпании или треба да ги променат своите летови – да не наидат на збунувачки такси за превоз. Во новата резолуција се предлага и укинување на доплатата. Дополнително, предлогот ставен на гласање ја нагласува потребата да се дефинираат соодветните димензии и тежина на багажот, информира Каматица.

Патем, честите летови знаат колку може да бидат збунувачки различните правила за рачниот багаж, особено ако се префрлате: тоа ја зголемува можноста за неочекувани такси за качување. Затоа ЕУ ги повикува авиокомпаниите да дадат јасни информации за дополнителни такси, како што се таксите за избор на седишта. Дополнително, ЕУ ги повикува државите да ги спроведат одлуките на Европскиот суд на правдата од 2014 година за рачниот багаж. Судот утврди дека рачниот багаж е најважниот предмет за патниците и не треба да подлежи на дополнителни такси, под услов таквиот багаж да е во разумни граници на тежина и големина и е во согласност со релевантните безбедносни прописи. Очекувано, ирската нискобуџетна компанија Рајанер се противи на предлогот на ЕУ.