Земјите од Европската унија (ЕУ) замрзнаа средства на руската централна банка во вредност од над 200 милијарди евра (215 милијарди долари), потврди во четвртокот претставник на ЕУ.

„Земјите-членки пријавија до Европската комисија повеќе од 200 милијарди евра имобилизирани средства на руската централна банка“, изјави Кристијан Виганд, портпарол на Европската комисија за правда.

Ова е првпат ЕУ да го објави износот на замрзнатите средства и резерви на руската централна банка, откако последниот пакет санкции на ЕУ ги обврза операторите на ЕУ да поднесат извештај до Европската комисија.

Виганд рече дека претставниците на ЕУ работат напорно за да најдат законски начини за користење на замрзнатите средства на руската централна банка, бидејќи ЕУ е решена да ја натера Русија да плати за штетата што и ја прави на Украина.

Тој објасни дека една од опциите е да се искористат замрзнатите средства за помош на Украина.

Земјите од ЕУ во моментов го подготвуваат 11-тиот пакет санкции поради руската војна во Украина, фокусирајќи се на спроведување на постоечките мерки и спречување на затајување.