Создадено е времето за ренесанса на хард дисконт форматот во Европа. Но победничката стратегија не значи нужно враќање на времето назад и копирање на високоефикасните концепти на „Алди“ и „Лидл“ од почетокот на веков, кои беа водени од преполните асортимани со приватни трговски марки. Напротив, новиот вид на овие едноставни формати би можел  да се основа на националните и локалните брендови.

Ваквиот модел на прв поглед делува контраинтуитивно. Истражувањето за потрошувачите низ Европа покажува дека тие бараат вредност и почесто отколку порано посегнуваат по приватните трговски марки. Низ Европа, уделот на вредноста на приватните трговски марки расте на сметка на бреднираните производи. Според податоците на „ПЛМА“, во 2023 година, приватните трговски марки сочунуваат 38,5% од европскиот пазар со прехранбени производи, што е за 1,5 процентни поени повеќе во однос на 37% во 2022 година.  Продавачите го намалуваат асортиманот, го проценуваат брендираниот асортиман, посебно во амбиенталниот асоритиман, на основа на ставките за да се исполнат финансиските цели. Како резулат на тоа, изгледот на трговските рафтови и поставки со производи сѐ повеќе се поедноставуваат, а брендовите генерално највеќе трпат од тоа.

Новиот концепт се однесува на А – брендовите и лидерите во категориите. Глобалните брендови можат да издржат, но помалку познатите мали и средни производители на националните брендови, често не се во состојба да го следат обемот на продажбата на меѓународните малопродажни гиганти, како и специфичните барања комбинирани со квалитет и цена. Во меѓувреме, алтернативните сегменти на малопродажба, како што се регионалните мрежи и независните трговци стануваат се помалку атрактивни. И едните и другите го губат пазарниот удел од година во година, или се интегрирани во поголемите конкуренти или се целосно истиснати од пазарот.

Рускиот хард дисконт „Торсервис“ би имал корист од ваквиот развој. Во последните месеци компанијата работење на своето враќање во Европа, повторно покренувајќи ја својата работа во Белгија и Шпанија под знамето на „Мере“ и „Мај прајс“. Ахиловата петта на „Мере“ кога се повлече од Европа во 2022 година, беше нејзината руска понуда. Во текот на минатата година, компанијата работеше на реорганизација на своите линии за снабдување. Руските производители сега речиси и не постојат во продавниците. Тие главно се заменити со брендирани производи, од кои многу се рангирани како втори и трети национални производители.

Додека пред почетокот на војната во Украина се предвидуваше дека „Тргосервис“ ќе успее само во најмалку имотните делови на Европа, двогодишните рекордно високи стапки на инфлација можеби ги подобриле изгледите на ултра нискобуџетните формати. Како што од неодамна покажуваат објавените податоци од „Еуростат“, европската економија со натпросечна куповна моќ во не толку далечното минато го забележале најголемиот пад на паритетот на куповната моќ (ППП), мерени според релативниот животен стандард. Во најголемата економска економија, Германија, помешу 2021 и 2022 година, ППП имал пад за 3,4%, на 115, во споредба со просекот на ЕУ –27 од 100. Во Франција индексот паднал за 1,9% на 101 за истиот период, додека во Холандија и Белгија паднал за 0,8% на 130, односно за 2,5% на 117.

Мала е веројатноста дека ќе се појави конкуреција во вид на етаблиран дисконт гигант, па се очекува „Лидл“ и „Алди“ да влезат во ваквиот пазарен сегмент. Се чини дека „Алди суд“ го препозна тоа како дел од својата влезна карта во сегментот на супермаркети. Кон средината на минатата година „Алди суд“ започна да го тестира брендот „Едноставно добро“, кои ќе биде позициониран под нивото на цените на производите. Меѓутоа, немаше поголем маркетиншки притисок или воведување во сите категории. „Торгсервис“ и другите компании од тој тип кои се создаваат, како што се „Волмарт“ во Полска, би можеле да бидат во добивка од моменталниот економски пад со можност да го искористат тоа.

 

Извор: InStore.mk