• Европската централна банка одлучи да ги зголеми трите клучни каматни стапки за нови 25 базични поени. Така практично тргна по патот на американската централна банка, која исто така одлучи да ги зголеми каматните стапки за 0,25 отсто.

„Инфлацијата продолжува да се намалува, но сепак се очекува да остане висока уште долго време. „Административното штедење децидно се залага за значително враќање на инфлацијата на средниот таргет од два отсто“, се наведува во соопштението на ЕЦБ.

Денешното зголемување на каматните стапки се заснова на оценката на Управниот совет во однос на инфлаторните перспективи, основната динамика на инфлацијата и силата на преносот на монетарната политика.

„Движењата во периодот по последната средба го потврдуваат очекувањето дека инфлацијата ќе продолжи да се намалува до крајот на годината, но на подолг период ќе остане повисока од целното ниво. Иако постојат знаци на олеснување кај одредени мерки на инфлација, базичната инфлација и понатаму е нашироко висока. Силната трансмисија на претходните зголемувања на каматните стапки продолжува: условите за финансирање повторно се заострија и имаат сè понеповолно влијание врз побарувачката, што е важен фактор за враќање на инфлацијата на целното ниво“, – стои во соопштението.

По зголемувањето на каматната стапка на главните операции за рефинансирање, каматните стапки на маргиналната кредитна линија и на депозитната линија од 2 август ќе се зголемат на 4,25 отсто, 4,50 отсто, односно 3,75 отсто, објави ЕЦБ.