Во средата, Европскиот парламент ја поддржа изградбата на здравствена унија во која граѓаните ќе можат лесно да ги користат нивните здравствени картони низ ЕУ, а научниците ќе имаат пристап до податоците од сите земји-членки, објави Пословни дневник. Европскиот простор за здравствени податоци (EХДС), за кој разговараа европратениците на пленарната сесија во Стразбур, е првиот предлог во формирањето на заеднички европски простор за податоци што ќе се занимава со предизвиците специфични за здравјето и ќе биде составен дел од градењето на европската Здравствен синдикат. EHDS ќе создаде заеднички простор каде што поединците ќе можат лесно да ги контролираат своите електронски здравствени податоци. Тоа, исто така, ќе им овозможи на истражувачите, иноваторите и креаторите на политиките да ги користат овие електронски здравствени податоци на сигурен и безбеден начин што ја зачувува приватноста, се објаснува во извештајот, кој заедно го извести хрватскиот европратеник Томислав Сокол.

„Во секој случај, ова е нешто сосема ново. Ова ќе значи многу за сите луѓе, особено за оние кои патуваат, кои одат од една земја во друга, но исто така, на пример, ако живеете во Загреб и треба да посетите лекар во Дубровник, тој веднаш ќе ги види сите ваши информации. тоа ви е важно и да препишете терапија без да се консултирате со Загреб и така натаму“, рече Сокол во изјава за Хина.

„Значи, сè ќе биде во дигитална форма, достапно преку лаптоп или мобилен телефон и каде и да патувате кога ќе треба да посетите лекар, тој ќе може да ги види вашите здравствени информации“, објасни тој.

 

 

Во однос на правата на пациентите и она што Европа го прави на полето на здравството, ова е исклучително значајно, бидејќи значи воспоставување единствен европски електронски формат за здравствена евиденција и воспоставување единствени стандарди за тоа како ќе се разменуваат сите овие податоци, вели Сокол.

Додека примарната употреба на електронските здравствени податоци е наменета за физичките лица, односно пациентите и нивните лекари, ЕХДС како секундарна цел предвидува користење на таквите податоци во науката, истражувањето, но и во вонредни здравствени кризи како што е пандемијата. ЕХДС е „чекор кон Европската здравствена унија, но со доволно заштитни мерки кои гарантираат дека ќе бидат заштитени националните надлежности и националната автономија во дефинирањето на здравствените политики“, заклучи Сокол во интервјуто за Хина.