Ревизиите ќе ги опфаќаат и депозитите на клиентите и меѓубанкарскиот пазар

Европейският надзор взима италианските банки под радара?

Европската банкарска супервизија ќе ја испитува ликвидноста на италијанските банки, според Ројтерс, повикувајќи се на извори од Брисел.

“Со оглед на превирањата во последните неколку дена на финансиските пазари, има поинтензивен мониторинг”, рекоа тие, цитирани од Ројтерс. Ревизиите ги опфаќаат депозитите на клиентите и меѓубанкарскиот пазар. Досега, сепак, нема причина за одредена вознемиреност, дополнително објаснуваат.

Иако ситуацијата на италијанскиот пазар на обврзници малку се подобри, сè уште постои скептицизам на пазарот.

“Без мерки за штедење, приносите на италијанските државни обврзници ќе се зголемат брзо, а цените на акциите на италијанските банки ќе се намалат”, вели Томас Алтман од QC Partners. “Брокерите нема да трпат долго време самоволни на европскиот пациент Италија”, додава тој пред германската Н-ТВ.

Во меѓувреме, приносите на италијанските обврзници повторно се зголемија, а 10-годишните обврзници достигнаа повеќегодишни издигнувања. Вицепремиерот Луиџи ди Мајо и Матео Салвини повторно потврдија дека инсистираат на буџетските планови кои предвидуваат италијанскиот буџетски дефицит да достигне 2,4% од БДП следната година. Салвини изјави дека е “апсолутно сигурен” дека степенот на профитабилноста во однос на германските обврзници нема да помине 400 базични поени наспроти околу 300 поени во моментов. Италијанските акции повторно паднаа.

“Покрај долгата агресивна конфронтација со ЕУ, ова најверојатно ќе доведе до страдање на пазарот во земјата. Постои чувство дека има многу шпекуланти, кои имаат корист од моменталната слабост “, вели за Bloomberg Марк Оствалд, глобален стратег во ADM Investor Services.

Враќањето на италијанските десетгодишни обврзници порасна за 11 базични поени на 3,59%, достигнувајќи дури 3,71% во вторникот, највисоко ниво за повеќе од четири години. Доходот од двегодишни обврзници се зголеми за 14 базични поени на 1,52%. Индексот FTSEMIB се намали за 0,8%.

Во меѓувреме, Меѓународниот монетарен фонд рече дека земјите со висок долг треба да се фокусираат на подобрување на нивните фискални позиции, додека државниот буџетски надзор го отфрли фискалниот план на владата.