Еврото продолжи да расте во средата. Европската централна банка (ЕЦБ) во вторникот попладне ја утврди референтната стапка на 1,1968 американски долари. Вчера еврото додаде 1 отсто на својата вредност во однос на доларот и со тоа го достигна највисокото ниво од мај 2018-та година.

Во моментов, еврото го искористува слабиот долар. Пред сè, изгледите за брза достапност на вакцини за коронавирус ги туркаат инвеститорите од светската резервна валута, доларот. Еврото, втора по големина валута во светот, го користи овој тренд. За помалку од еден час, стана јасно дека Обединетото Кралство е првата западна земја што одобри итна употреба на вакцина против Ковид-19 развиена од „Pfizer Inc.“ од САД и „BioNTech SE“ од Германија. Таа веќе се дистрибуира во ограничен број денови.

Во однос на економските податоци во средата, денес се очекуваат помалку важни податоци со помало значење на пазарот. Исклучок се месечните податоци за невработеноста на американскиот давател на услуги „АDP“, што служи како водич за владиниот извештај за пазарот на трудот, што треба да се објави во петок. Вечерта ќе биде објавен економскиот извештај на Федералните резерви на САД.