Гувернерката на Федералните резерви на САД, Мишел Бауман, рече дека не очекува намалување на каматните стапки пред крајот на годината и дека е подготвена повторно да ги зголеми доколку има напредок во намалувањето на инфлацијата.

„Сè уште не сме на точката каде што би било соодветно да се намали каматната стапка“, рече Бауман, според Fox Business. Таа предупреди дека прерано намалувањето на стапките може да ризикува продолжување на високата инфлација, што ќе бара дополнително зголемување на стапките за да се ограничат ценовните притисоци во економијата.

Во дискусијата по нејзиниот говор на состанокот на банкарите во Лондон, Бауман рече дека не предвидува намалување на каматните стапки оваа година и наместо тоа ги турка во идните години. Бауман, која е член со право на глас на 12-члениот Федерален комитет за отворен пазар, исто така, ја повтори својата подготвеност дополнително да ја заостри монетарната политика доколку има докази дека напредокот во намалувањето на инфлацијата забавува.

„Подготвенa сум да го подигнам целниот опсег за стапката на федералните фондови на идниот состанок доколку напредокот во намалувањето на инфлацијата тезги или дури се врати назад“. „Со оглед на ризиците и неизвесностите околу моите економски изгледи, ќе останам внимателен во мојот пристап кон разгледување на идните промени во ставот на политиката“, рече таа.