Финска е прогласена за најсреќна земја во светот според глобалното рангирање на „CEOworld“.

Истражувачите користеа статистичка анализа од 2020-та година за да дојдат до заклучок во нивното ажурирање во 2024-та година.

Сеопфатни податоци од анкети од 146 земји во изминатите четири години беа анализирани за да се утврдат најсреќните земји.

Анализата конкретно ги испитува категориите на перформанси: БДП по глава на жител, социјална поддршка, очекуваниот животен век во добро здравје, слобода да се направи животен избор, дарежливост на општата популација и перцепција за нивоата на корупција.

Врз основа на Глобалниот извештај за среќа за 2024-та година, Финска е рангирана на првото место меѓу најсреќните земји во светот, добивајќи 95,67 поени од можни 100.

Финските граѓани имаат силно чувство за поддршка од заедницата и меѓусебна доверба. Понатаму, тие цврсто веруваат дека се слободни да го направат својот избор и покажуваат минимален сомнеж за владина корупција. Двата фактори значително придонесуваат за целокупната среќа.

Втора најсреќна земја во светот е Данска со оценка од 95,31. Вредностите на Данска за секоја од променливите се целосно споредливи со оние на Финска.

Всушност, се наведува дека Данска го престигнала лидерот во неколку категории, вклучувајќи го БДП-то по глава на жител, дарежливоста и согледаниот недостаток на корупција. Ова укажува дека наскоро може да го заземе првото место.

Првата тројка ја комплетира Исланд со 95,29 бодови.

Ова се земјите во Топ 50:

1. Финска 95,67

2. Данска 95,31

3. Исланд 95,29

4. Израел 95,2

5. Холандија 95.07

6. Шведска 94,65

7. Норвешка 94,62

8. Швајцарија 94,35

9. Луксембург 94,61

10. Нов Зеланд 94,14

11. Австрија 93.12

12. Австралија 92,79

13. Канада 92,69

14. Ирска 92,65

15. Соединетите Американски Држави 92,53

16. Германија 91,38

17. Белгија 91,3

18. Чешка 90,61

19. Обединетото Кралство 90.08

20. Литванија 89,65

21. Франција 89.05

22. Словенија 89.01

23. Костарика 88,4

24. Романија 87,77

25. Сингапур 87,74

26. Обединети Арапски Емирати 87,43

27. Тајван 87,28

28. Уругвај 86,95

29. Словачка 86,68

30. Саудиска Арабија 86.01

31. Естонија 85,72

32. Шпанија 85,29

33. Италија 84,97

35. Чиле 84,53

36. Мексико 84,52

37. Малта 84.02

38. Панама 83,95

39. Полска 83,89

40. Никарагва 83,86

41. Латвија 83,85

42. Бахреин 83,48

43. Гватемала 83,47

44. Казахстан 83,42

45. Србија 83,22

46. Кипар 83,11

47. Јапонија 82,86

48. Хрватска 82,78

49. Бразил 82,4

50. Салвадор 82,32