Транзицијата кон еколошки извори на енергија може да ја доведе Европа до енергетска катастрофа оваа зима, пишува „Форбс“.

Според авторот на написот, Дејвид Блекмон, рекордниот раст на цените на гасот во светот може да предизвика транзиција на многу електрани во нафта или јаглен, што исто така ќе ја зголеми цената на ресурсите.

Меѓутоа, во случајот со Европа, оваа варијанта е проблематична поради транзицијата кон зелена енергија. Многу земји имаат претежно затворени електрани со јаглен и гас. Во текот на минатата година, тоа доведе до криза, бидејќи тие мораа да се вратат на овие горива поради слабиот ветер.

Аналитичарот наведува дека ненадејната голема побарувачка предизвика скок на цените на бензинот. Во исто време, Русија го ограничи извозот, што дополнително влијаеше врз неговата цена. Европејците се свртеа кон јаглен, иако и тука немаше големи можности, вели аналитичарката на консултантската група „Вуд Мекензи“, Наташа Тјурина и додава дека само Русија има доволно акции да го продаде на Европската унија, пренесува Спутник.

„Во случај сите европски комунални претпријатија да се префрлат на јаглен, тоа ќе ја зголеми побарувачката, која Русија нема сила да ја надомести на краток рок. „Ќе бидат потребни испораки од други земји, на пример од САД, но ситуацијата е иста таму“, рече таа.

Според авторите на статијата, ова се слични проблеми поради истата политика на отфрлање гориво и префрлување на обновливи извори на енергија. Иако Европа денес е во центарот на вниманието, кризата постепено станува глобална, додаде Блекмон.

Тој подвлече дека во дадената ситуација, не постои начин брзо да се реши проблемот поради „бесмислени политички одлуки“. За да се надминат тешкотиите, ќе бидат потребни исто десет години колку што беа потребни за да се префрлат на чисти извори на енергија. Експертот се повикува и на извештајот на аналитичарите од компаниите „Вуд Мекензи“ и „Ристад енерџи“, кои недостатокот на инвестиции во потрага по нови извори го проценија на стотици милијарди долари.

„Тоа не е нешто што може да се поправи преку ноќ“, подвлече авторот.

Цената на гасот во Европа расте од минатата година и руши рекорди. Во август, цената на гасот беше 500 долари за 1.000 кубни метри, а на крајот на септември достигна 1.200 долари. Ова се случува без оглед на фактот дека Русија ги исполнува сите обврски од договорот за снабдување на континентот, чиј опсег се приближи до историскиот максимум.