Изгледите за кредитниот рејтинг на Франција беа намалени на негативен од стабилен од „Scope Ratings“, што покрена прашања во врска со напорите на претседателот Емануел Макрон да го поддржи растот и да го намали товарот на долгот на земјата, објави „Bloomberg“.

Европската компанија за кредитен рејтинг посочи дека ја променила прогнозата поради влошувањето на јавните финансии и ризиците за спроведувањето на агендата за економски реформи.

Промената доаѓа откако „Fitch Ratings“, исто така, го намали рејтингот од АА на АА- минатиот месец и исто така ги наведе државниот долг и ризиците од политички ќор-сокак доколку протестите против пензиските реформи влијаат на идните економски реформи како фактори.

Сето ова го заостри фокусот на предизвиците со кои се соочува Франција во нејзината борба да се совпадне со буџетскиот дефицит што се зголеми во услови на пандемијата на коронавирусот и се намали само малку, бидејќи владата трошеше многу за да го спречи зголемувањето на цените на енергијата.

И додека „Scope“ не е меѓу водечките кредитни агенции, компанијата е признаена од Европската управа за хартии од вредност и пазари (ESMA) и поднесе барање за вклучување во рамката за кредитна проценка на Европската централна банка.

„Standard & Poor“, исто така, најверојатно ќе преземе акција за една недела, според календарот на рејтинг агенцијата.

Француската влада формулираше долгорочен план за справување со дефицитот и намалување на долгот, кој се потпира на поттикнување на економскиот раст, намалување на фискалната поддршка за пониски цени на енергијата и зголемување на растот на трошоците под инфлацијата.