Економијата на Франција порасна со најбрзо темпо од 1969 година минатата година, покажаа официјалните податоци објавени денеска. Со 7,0 проценти според статистичкиот институт Insee, растот во 2021 година ги надмина прогнозите и од економистите и од официјалните тела.

По падот од 7,9 проценти во 2020 година, француското производство во текот на целата година остана под нивото од 2019 година – последната година пред кризата со коронавирус. Но, бруто домашниот производ го надмина последниот квартал од 2019 година во октомври-декември 2021 година, мнаведе Insee.

Тоа беше „спектакуларно враќање” што ја „избриша економската криза”, рече министерот за финансии Бруно Ле Мер, тврдејќи дека „ова докажува дека економската политика на владата била ефикасна”.

Париз минатата година потроши околу 60 милијарди евра (67 милијарди долари) за да го поддржи враќањето, испраќајќи го државниот долг на околу 113 отсто од годишното производство – речиси двојно повеќе од официјалните граници на Европската унија.

И покрај тоа што првата половина од годината е закочена со продолжување на ограничувањата на коронавирусот, растот на Франција во 2021 година веројатно ја прави една од најсилните изведувачи меѓу 19-те нации кои ја користат единствената европска валута, далеку над 2,7 проценти резервирани во Германија.