Групата Г20 се согласи да ја прими Африканската унија за постојана членка, објави Блумберг њуз, повикувајќи се на извори запознаени со тоа прашање.

Тој потег ќе и даде на Африканската унија, континентално тело од 55 земји-членки, ист статус како и Европската Унија, во споредба со нејзиниот сегашен статус на „поканета меѓународна организација“.

Индискиот премиер Нарендра Моди во јуни во писмо до лидерите на Г20 предложи Африканската унија да добие полноправно и постојано членство во блокот на претстојниот самит во индиската престолнина.

Групата Г20 во моментов се состои од 19 земји и Европската Унија.

Оваа година, Г-20 покани девет земји кои не се членки, вклучувајќи ги Бангладеш, Сингапур, Шпанија и Нигерија, како и меѓународни организации – Обединетите нации, Светската здравствена организација, Светската банка и Меѓународниот монетарен фонд – на самитот за време на викендот во Њу Делхи.

Се очекува лидерите на Г-20 да ја објават одлуката на Самитот, според Блумберг. Земјите како Германија, Бразил и Канада изразија поддршка за членството на Африканската унија во Г20.

Групата Г20 е меѓувладин форум на најразвиените и најразвиените економии.

Членките претставуваат околу 85 отсто од глобалниот БДП, повеќе од 75 отсто од глобалната трговија и околу две третини од светското население.