Глобалната економија покажа изненадувачка отпорност на зголемените каматни стапки и шокови кои произлегуваат од војните во Украина и Газа, но има многу причини за загриженост, изјави директорката на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), Кристалина Георгиева.

Георгиева истакна дека постојаната инфлација и растечкото ниво на националниот долг предизвикуваат посебна загриженост, пренесува Танјуг, повикувајќи се на АП. Инфлацијата се намали, но не исчезна, предупреди претседателот на ММФ. Георгиева посочи и дека државните долгови растат во светски рамки. Глобалниот јавен долг се искачи на 93 отсто од БДП во 2023 година од 84 отсто од БДП во 2019 година, бидејќи владите мораа да трошат повеќе за здравствена заштита и економска помош за време на пандемијата на коронавирус.

Претседателката на ММФ ги повика земјите да собираат даноци и поефикасно да ги трошат јавните пари.

Проблемот со стареењето на работната сила „Во свет каде што доаѓаат кризи, земјите мора итно да изградат фискална отпорност за да бидат подготвени за следниот шок“, рече Георгиева.

Една од причините за бавниот глобален раст, додаде Георгиева, е разочарувачкиот раст на продуктивноста. Таа рече дека земјите не нашле начини за најефикасно да ги синхронизираат работниците и технологијата и дека претходните години на ниски каматни стапки им овозможиле на „фирмите кои не биле конкурентни да останат на живот“. Георгиева изјави и дека во многу земји стареењето на работната сила „не ја носи динамиката“ неопходна за побрз економски раст. Според неа, државите би можеле да им помогнат на своите економии доколку ја намалат бирократијата и привлечат повеќе жени на пазарот на трудот.