Граѓаните на Србија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Северна Македонија и Албанија ќе уживаат привилегиран пристап до германскиот пазар на труд од 1 јуни 2024 година, според Регулативата за Западен Балкан.

Тоа е затоа што Германија одлучи да го удвои бројот на визи што ќе ги добиваат граѓаните на овие пет земји за работа годишно на 50.000, што ќе ги издава Федералната агенција за труд од јуни 2024 година, пренесува „Шенген ВизаИнфо“ и јавува Индикатор.ба.

Регулативата за земјите од Западен Балкан беше ограничена до крајот на 2023 година. Меѓутоа, по развојот на новиот Закон за квалификувана имиграција, Германија одлучи да ги промени правилата за овие националности. Како што објаснуваат од германската амбасада, новите правила ќе бидат навремено распределени, а дотогаш сите термини ќе продолжат да се доделуваат преку системот на лотарија.

На граѓаните на Србија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Северна Македонија и Албанија им е дозволено да влезат во Германија на работа врз основа на Регулативата за Западен Балкан. Меѓутоа, бидејќи интересот на овие националности за добивање работни визи за Германија е голем откако стапи на сила регулативата, Германија одлучи да одобри визи врз основа на среќа.

Германските амбасади во овие шест земји од Западен Балкан воспоставија систем за месечен извлекување на лотарија со кој по случаен избор се избираат поединци на кои ќе им биде дозволено да закажат термин за да аплицираат за виза. Следната регистрација за термин за работна виза за Германија според Регулативата за Западен Балкан ќе се отвори на 7 мај 2024 година, а ќе заврши една недела подоцна, на 14 мај 2024 година.

Во овој седумдневен период, сите од Србија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Северна Македонија и Албанија можат да се регистрираат и нема потреба да се комплетира процесот на регистрација преку посредници или други агенции бидејќи е едноставен.

Апликантите мора да забележат дека им е дозволено да се регистрираат само еднаш. Згора на тоа, тие не можат да ги менуваат податоците потоа, а исто така не смеат да го префрлат својот термин на друго лице. Оние кои ќе бидат подигнати од системот за лотарија се известени од германските власти и потоа ќе можат да се подложат на процесот на аплицирање за виза.

Врз основа на Регулативата за Западен Балкан, податоците покажуваат дека околу 76.000 граѓани на Србија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Северна Македонија и Албанија имале дозволи во Германија на крајот на 2023 година. Ова претставува зголемување од 22 отсто во споредба со 2022 година, кога Германија имаше околу 62.000 работници кои имаа дозволи од овие земји.

Според германската федерална канцеларија за статистика Дестатис, граѓаните на Косово ја сочинувале најголемата група работници во Германија според оваа регулатива на крајот на 2023 година.

До крајот на оваа година се очекува Германија да регистрира голем број работници од земјите од Западен Балкан по истата регулатива, која стана постојана со новиот Закон за квалификувана имиграција.