Германскиот министер за финансии Олаф Шолц

БЕРЛИН (Ројтерс) – Германскиот министер за финансии, Олаф Шолц, рече дека се залага за добивање обврзувачки договор за дигиталниот данок на Европската унија на состанокот на министрите за финансии на ЕУ во декември и дека тој го поддржува францускиот модел.

“Ако преговорите продолжат на начинот на кој тие се движат, ние ќе разговараме уште 100 години. Затоа го поддржувам францускиот модел и сакам да ги понудам сите средства на ЕУ”, објави неделникот Дер Шпигел.

Имаше несогласување меѓу земјите-членки на Европската унија во врска со предложениот план на ЕУ за оданочување на големи интернет-компании како што се Google и Фејсбук на нивниот промет.

Германија овој месец прави ревизија на планот кој ќе ги исклучи предложените даночни активности поврзани со производителите на автомобили.

Францускиот министер за финансии, Бруно Ле Маир, во понеделникот рече дека договорот е близу до тоа да биде потпишан.

Според предлогот на извршната комисија на ЕУ во март, државите-членки на ЕУ ќе наплаќаат 3 отсто данок за дигиталните приходи на големите фирми кои се обвинети за избегнување на данок со рутирање на нивниот профит до државите со ниски даноци во блокот.

Планот има за цел менување на даночните правила, кои дозволија некои од најголемите светски компании да платат невообичаено ниски стапки на корпоративниот данок на нивните приходи.

Меѓутоа, таа бара поддршка од сите 28 држави на ЕУ и им се спротивставува на голем број од нив, вклучувајќи ги и малите земји со низок данок како Ирска, кои имаат корист од дозволувањето на мултинационалните компании да создаваат екстра профит таму преку дигитална продажба кога купувачите се на друго место.

Соработка во областа на даноците на ниво на ЕУ постои во некои области, како што е регулативата за ДДВ, иако наметнувањето на даноците во принцип останува работа на земјите-членки.

Шолц, исто така, рече дека ЕУ треба да продолжи со минималните стапки на корпоративниот данок и ефективното оданочување на дигиталните компании од јануари 2021 година, ако државите не успеат да постигнат меѓународен договор за избегнување на данокот. “Ние во принцип сме согласни со нашите француски пријатели за таква стратегија од два чекори”, рече тој.