Во 2023 година, Германија забележа дефицит од 2,29 милијарди евра во меѓународната трговија со електрична енергија, објави во понеделникот весникот Augsburger Allgemeine, цитирајќи податоци од регулаторот.

Минатата година Германија увезла 54 теравати електрична енергија, во вредност од 5,7 милијарди евра. Извезе 42 теравати, во вредност од 3,5 милијарди евра.

Билансот на трговијата со електрична енергија на тој начин покажа минус, за прв пат по многу години, според весникот.

Увозот покрива 11 отсто од германската потрошувачка во 2023 година и ги намали цените, наведува агенцијата, која забележува дека Германија има доволно производствен капацитет за да ги покрие своите потреби.

– Струјата се увезуваше затоа што беше поевтина во странство – изјави портпаролот на регулаторот за Augsburger Allgemeine.

Во март минатата година, Германија ги затвори трите преостанати нуклеарни централи, ставајќи крај на шестдецениската програма. Берлин планира да произведува електрична енергија исклучиво од обновливи извори до 2035 година, забележува Ројтерс.