Германската покраина Баварија ќе бара построги ограничувања за кинеското стекнување на сопственички интереси во германските компании.

Според весникот “Аугсбургер Аллегра”, германските власти во иднина треба да го проверат странското преземање на веќе 10 отсто од акциите во германските компании. Досега овој праг изнесуваше 25 проценти.

 

Мотивот за поднесување на предлогот беше планот на кинескиот мрежен оператор State Grid Corporation од Кина да купи 20 отсто од акциите во германската “50Hertz”, пишува Хина.

 

На почетокот на март, кинескиот производител на автомобили, Џили, доби 10 отсто од акциите во германскиот “Дајмлер”. Во таа прилика, неделникот Шпигел напишал дека во “Џили” пред “Дајмлер” разговарале за купување на удел во БМВ.

 

Баварија ќе поднесе предлог-закон во горниот дом на германскиот парламент до Бундестагот.