Проблематичната Грција беше спасена три пати од банкрот на државата . Но, нејзините спасувачи, исто така, имаат корист: од 2010 година, Германија заработи скоро 3 милијарди евра со помошта за Грција.

Германија очигледно произлегува со  огромни придобивки од милијардите помош за Грција. Од 2010 година, во германскиот буџет се исплатени 2,9 милијарди евра со приходи од камати . Ова е јасно од одговорот од федералната влада до Зелените.

 

Од каде доаѓаат тие речиси 3 милијарди?

Еве ги конкретните бројки: германскиот буџет заработил поголем дел од купувањата на грчките државни обврзници според Програмата за пазарен пазар на хартии од вредност (ЗПМ). Добивките од купување на обврзници, натрупани до 2017 година во германскиот Бундесбанк, изнесуваат 3,4 милијарди евра. Само во 2013 и 2014 година добивката беше префрлена во Европскиот спасувачки фонд (ЕСМ) и во самата Грција. Ова остава нето добивка од 2,5 милијарди евра . На оваа сума се додадени 400 милиони евра заработувачка на КфВ во државна сопственост за заем и кредит за развој.

Од 2010 година, Грција е зависна од финансиската поддршка на ММФ и нејзините европски партнери. Во замена за поевтини заеми од скоро 274 милијарди евра, земјата се обврза да воведе мерки на штедење и спроведување структурни реформи . Според ЕК, во последните три години, 450 такви мерки се спроведени во Грција.

Крај на бенефиции

Сегашната програма вредна 86 милијарди евра истекува на 20-ти август, а министрите за финансии на еврозоната денес (21-ви јуни) преговараат за условите за конечно прекинување на помошта.

Во меѓувреме, Грција повторно го означува економскиот раст, па дури и буџетски суфицит . Со исклучок, се разбира, сервисирањата на  долговите.

Сепак, економската ситуација е ништо друго освен розова: секој петти Грк е невработен, а државниот долг изнесува околу 180 отсто од БДП.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Локално