Германската економија ќе ги чувствува последиците барем до 2025 година, но големи надежи се ставаат во автомобилската индустрија

Според податоците на Институтот за истражување на вработувањето (IAB), германската економија ќе ги почувствува последиците од „ковид-19“ најмалку до 2025 година, а стапката на економски раст ќе се намали за 0,6 процентни поени во следните пет години.

Ова го изјави коавторот на извештајот на ИАБ, Енцо Вебер и додаде дека пазарот на трудот се соочува со долгорочен пад на бројот на вработени: поточно, за околу 200.000 работници до 2025 година. Последиците од кризата ќе се почувствуваат во малопродажбата, угостителството, транспортот и авијацијата.

Сектори кои можат да очекуваат подобрување се информатичката технологија, јавните услуги и фармацијата. IAB предвидува дека, поврзано со пандемијата, ќе бидат изгубени 500.000 работни места, но треба да се создадат нови 300.000 работни места.

Вебер нагласува дека kovid-19 направи драматични промени, но дека тоа не е нужно лошо: имено, фокусот треба да биде насочен кон обука и отворање нови работни места.

Автомобилската индустрија е клучна за Германија

Институтот за економски истражувања, МФО, спроведе студија која ги даде следниве резултати:

Автомобилската индустрија е клучна за Германија и таму оптимизмот значително се зајакна во февруари, во споредба со претходните зимски месеци. Индексот на очекувања на директорот на IFO за следните месеци порасна за 15,1 поени, на 37 поени Индексот на очекувања за производство се зголеми уште повеќе – на 35,3 поени, од минус 0,5 поени во јануари. И покрај пандемијата, производителите на автомобили предвидуваат зголемување на извозот, иако се соочуваат со недостиг на некои суровини – поточно чипови.

Имено, индустриската активност во еврозоната започна побрзо минатиот месец, благодарение на растечката побарувачка, но скоро во сите гранки има забележителен недостиг на суровини и зголемување на влезните трошоци.Ова го покажа истражувањето на аналитичката компанија ИХС Маркит

Нивниот финален индекс на набавки (PMI) скокна на највисоко ниво во последните три години во февруари, на 57,9 поени од 54,8 поени во јануари, што е над првичната проценка на 57,7 поени.

Композитниот индекс PMI, кој ги опфаќа секторите за производство и услуги и кој го смета за добар показател за состојбата на економијата во еврозоната, треба да биде објавен утре.

– Силниот раст на производството со себе донесе проблеми, имајќи предвид дека понудата сè уште не ја исполнува побарувачката за инпути. Забележани се доцнења во испораките и недостиг на материјали низ целиот блок, што доведува до скоро рекордни доцнења во синџирот на снабдување, изјави Крис Вилијамсон, главен економист во IHS Markit.