Експертот Рајнт Гроп, раководител на Институтот за економски истражувања Хале во Лајбниц (IWH) смета дека и покрај тоа што не очекува да падне бројот на банкроти, тој не може да каже дека има бран банкротства.

Здружението на стечајни управители е нешто поконкретно. „Ако го погледнеме само тековниот период, изгледа како да имаме бран банкротства. Но, ако го споредиме сегашниот пораст со претходните периоди, можеме да заклучиме дека бројот на стечајци е само на нивоата пред пандемијата и далеку од максималните вредности во финансиските кризи“, велат од Здружението за Тагесшау.

Државните интервенции ги одржуваа компаниите во живот за време на пандемијата, па особено сега, во постпандемискиот период кога веќе нема државна поддршка, се чувствува значителен скок на бројот на стечајци.

– Во моментов сме сведоци на голема структурна промена во економијата – премин од стари технологии и извори на енергија – од валкана во зелена енергија, вели Гроп. Сето ова ги оптоварува компаниите и некои бизнис модели веќе не се конкурентни.

Особено погодена е градежната индустрија, која покрај високите трошоци поради зелената транзиција, трпи и високи цени на енергијата, како и зголемени камати и проблеми во синџирите на снабдување.

Вкупно, 81 градежна компанија поднесе барање за стечај минатата година, а како резултат на тоа, многу проекти низ Германија беа стопирани.