Институтот за германска економија (IW) во Келн пресмета дека потрошувачите во оваа земја потрошиле во просек најмалку 1.250 евра помалку за добра за широка потрошувачка

Ова претставува голема дупка во количината на пари што циркулира во оваа земја: 116 милијарди евра во кеш, што е за 6,1% помалку трошење на граѓаните отколку во 2019 година и тоа е најголем пад во последните 70 години.

Според ДВ, за време на еврокризата 2008/2009 година. економистите предвидоа многу посериозен економски пад на Германија, но беа изненадени. Од сите страни се слушаа црни предвидувања, но Германците продолжија да купуваат. Оваа нација во никој случај не може да биде вклучена во оние што трошат многу, но токму овие трошоци и помогнаа на целата германска економија да ја надмине кризата.

Заштедите на Германците достигнуваат рекордни износи 43% од испитаниците во анкетата на овој Институт и велат дека ќе продолжат да штедат – во нормални околности околу 30%. Дури и за најмилиот трошок на Германците – празникот – не постојат планови. Едвај 30% од нив велат дека оставаат неколку евра за летни одмори, инаку околу 50% од нив планираат да одат на одмор, пишува Дојче веле.

Ова е проблем и за банките, затоа што некои штедилници веќе започнаа да го ограничуваат износот што на граѓаните им е дозволен да го чуваат на своите сметки, во спротивно тие треба да плаќаат казнена камата. Како по правило, лимитот е поставен на 100.000 евра, но веќе се слуша дека некои банки сакаат да го намалат тој лимит на само 25.000 евра.

Кога станува збор за еврозоната, анализата на Депозитните решенија на крајот на февруари покажа дека обемот на заштеди во еврозоната е во износ од 585 милијарди евра, а минатата година се зголеми за 48% во споредба со 2019 година.