По фантастичните перформанси во 2023-та година, растечкиот моментум на крипто пазарот продолжува и во 2024-та година.

Многу од водечките монети достигнаа повеќегодишни највисоки цени, при што биткоинот достигна рекордно високо ниво од над 73.000 долари. Но, иако циклусот 2024/2025 има потенцијал да биде најсилниот што го видел секторот, прогнозите за следните години не се толку оптимистички.

Според податоците презентирани од „AltIndex.com“, глобалниот пазар на крипто се очекува да достигне над 51 милијарда долари во 2024-та година, што е за 26% повеќе од претходната година. Сепак, годишниот раст се очекува да забави шест пати до само 4% во 2028-ма година.

Во 2025-та година се очекува годишниот раст да биде 15%

Криптовалутите се нестабилни поради многу причини како и другите средства – понуда и побарувачка, регулаторни мерки, реакција на вести, но разликата е во големината на промената. Досега, интересот за крипто секторот во 2024-та година е силен.

Според истражувањето на „Statista“, глобалните приходи од криптовалути од берзи, платформи за тргување и небанки се очекува да пораснат за 26% и да достигнат 51 милијарда долари во оваа година. Иако тоа може да изгледа како многу, тоа е четирикратно забавување од 2023-та година, кога растот на годишно ниво беше 102%. Овој тренд на забавување се очекува да продолжи и во наредните години.

Во 2025-та година се очекува годишен раст да биде 15% со приходи од близу 60 милијарди долари. „Statista“ очекува стапката да падне под 10% следната година, а потоа повеќе од двојно во 2028-ма година на 4,3%.

Поради ова значително забавување, годишниот приход на пазарот се очекува да порасне за 39%, или 20 милијарди долари, во следните четири години. За споредба, помеѓу 2019-та и 2024-та година, глобалните приходи од крипто берзите, платформите за тргување и нео-банките пораснаа за импресивни речиси 3.000%.

Германскиот пазар се очекува да доживее најголемо забавување

Американскиот крипто пазар, кој генерира околу 45% од вкупниот приход, се очекува да порасне за речиси 30% во оваа година. До 2028-ма година, сепак, растот ќе забави седум пати на само 4%. Обединетото Кралство и Јапонија ќе забележат сличен пад, со забавување на годишниот раст од 30% и 20% во 2024-та година на околу 5% во 2028-ма година.

Сепак, ова не е ништо во споредба со забавувањето што се очекува на германскиот крипто пазар. До 2028-ма година, годишната стапка на раст таму ќе се сруши 185 пати, од приближно 19% на само 0,1%.