Нема докази дека победничкиот марш на биткоинот ќе го оштети загреаниот пазар на златото, инвестициската банка е категорична

Златото и биткоинот можат да коегзистираат, велат експертите од групацијата Голдман Сакс. Според банката, иако дигиталната валута одзема дел од интересот за благородниот метал, нејзините позиции ќе бидат зачувани со текот на времето.

„Неодамнешните послаби перформанси на златото во однос на недвижниот имот и доларот натера некои инвеститори да се грижат дека биткоинот го заменува златото како претпочитано средство за спасување од инфлацијата“, се вели во соопштението од банката до клиентите. Иако има одредена замена, „не гледаме на зголемената популарност на биткоинот како егзистенцијална закана за статусот на златото“, се вели во текстот.

Биткоинот се ценеше импресивно во текот на изминатиот месец, достигнувајќи го највисокото ниво досега во четвртокот – повеќе од 23.000 УСД. Ова е подобра изведба од 2017 година, која беше една од најсилните за крипто-валутата.

Институциите и богатите инвеститори традиционално ги избегнуваат криптовалутите поради „проблеми со транспарентноста, додека шпекулативните инвеститори во малопродажбата го принудуваат биткоинот да се однесува како исклучително ризично средство“, рече Голдман.

„Не гледаме докази дека победничкиот марш на биткоинот го јаде пазарот на златото и веруваме дека тие две средства можат да коегзистираат“, соопшти банката.

Вредноста на биткоинот се зголеми за трипати оваа година, а златото се зголеми за 24%, достигнувајќи рекордно високо ниво од над 2.075 долари во август

Неколку минути по 15:30 часот, цената на биткоинот се намали за 1,7% до 22 854,59 долари. Златото, пак, се зголеми за 0,2 проценти на 1.893,85 долари за унца.