Групацијата ЕИБ потпиша финансирање од 88 милијарди евра за над 900 проекти со големо влијание во клучните области на политиката, како што се транспортната инфраструктура и урбаната мобилност, енергијата и водата, дигитализацијата, новите технологии, иновациите, здравството, достапното домување, образованието и поддршката за малите и средните претпријатија

·         Рекордни 49 милијарди евра се инвестирани во зелени финансии

·         Повеќе од 21 милијарди евра се инвестирани во енергетска сигурност

Во 2023 година Групацијата на Европската инвестициска банка потпиша нови финансиски договори од близу 88 милијарди евра за проекти со високо влијание во приоритетите на политиката на ЕУ, вклучувајќи ги климатското дејство, одржливата инфраструктура и здравството.

„Во цела Европа, Групацијата ЕИБ ги доставува приоритетите на ЕУ: ја подобрува конкурентноста на Европа и лидерството на ЕУ во зелените технологии и помага да се обезбеди посигурна иднина за луѓето во целата Унија и во светот“, изјави Претседателката на ЕИБ Надја Калвињо.

„Групацијата ги одржи своите ветувања. Таа ги исполни и ги надмина своите цели за низа клучни приоритети на ЕУ. Ова ќе се претвори во мерливи подобности за сите нас, од побезбедна вода за пиење до подобрен јавен транспорт, од подобар пристап до вакцини до поголемо мобилно покривање со 5G, од создавање работни места и зголемување на конкурентноста до енергетска сигурност и ефикасност“, додаде таа.

Со мобилизирани инвестиции од 349 милијарди евра од 2021 година, Групацијата е на вистинскиот пат да ја постигне целта за зелени инвестиции од 1 билион евра до крајот на деценијата. Финансии од 49 милијарди евра беа дадени директно за климатско дејство и одржливост на животната средина во 2023 година, што е повеќе од 38-те милијарди евра во 2022 година.

Во 2023 година, инвестициите на банката опфатија повеќе од 21 милијарда евра како дел од REPowerEU, иницијатива дизајнирана да ја намали зависноста на Европа од фосилни горива и да ја забрза зелената транзиција. Финансираниот капацитет за создавање електрична енергија ќе може да напојува 13,8 милиони домаќинства.

Во година што се карактеризира со сѐ поголема нестабилност, ЕИБ Глобално, посветената гранка на Групацијата за инвестиции надвор од ЕУ, обезбеди повеќе од 8,4 милијарди евра за проекти, од кои речиси половина отидоа во најнеразвиените и најкревки земји во светот. Сѐ на сѐ, финансирањето на ЕИБ Глобално мобилизираше 27 милијарди евра инвестиции под покровителство на иницијативата Глобална порта на ЕУ, пред предвиденото време за да достигне 100 милијарди евра во програмата до 2027 година. Покрај речиси 2 милијарди евра помош за Украина од почетокот на руската инвазија, во 2023 година банката го воспостави фондот EU4U, поддржан од земјите-членки и од Европската комисија, за и понатаму да ја подобри економската отпорност и реконструкција во Украина.

Групацијата ЕИБ инвестираше 19,8 милијарди евра и 20 милијарди евра за поддршка на мали и средни претпријатија и средно големи фирми. Ова во најголем дел е благодарение на инвестициите на Европскиот инвестициски фонд, специјализираниот обезбедувач на ризични инвестиции на Групацијата ЕИБ, којшто минатата година потпиша инвестиции од речиси 15 милијарди евра. Ова опфаќа 1 милијарда евра во склоп на Иницијативата на европски технолошки шампиони за зголемување стартапи во подривачките технологии и подобрување на конкурентноста на Европа. Меѓу другите инвестиции фокусирани на иновации, корисниците на финансирањето на Групацијата ЕИБ вклучија 19 проекти за вештачка интелигенција. „Во време на тешки услови за инвестирање, Групацијата ЕИБ е подготвена да ја игра нејзината контрациклична улога, дополнувајќи го буџетот на ЕУ и поддржувајќи ги земјите-членки на ЕУ и нашите економии, одговарајќи на силната побарувачка во цела Европа, посебно од приватниот сектор“, рече Претседателката Калвињо.

„Но, знаеме дека предизвиците со кои се соочуваме бараат многу поголем напор и можеме да ѝ помогнеме на Европа да го направи токму тоа. Само оваа седмица, Групацијата ЕИБ најавува нови проекти во Шведска, Романија, Италија, Шпанија, Франција, Полска, Литванија и Бугарија за поддршка на нови зелени технологии од станици за полнење, до железници, зелено производство на челик и соларни решенија“.

Се очекува финансирањето од Групацијата во 2023 година да поддржи инвестиции од околу 320 милијарди евра, да достигне до 400.000 компании и да поддржи 5,4 милиони работни места. Повеќе од 45 % од финансирањето на Групацијата во склоп на ЕУ отиде за поддршка на кохезивните региони, со речиси 20 % за помалку развиените региони во ЕУ, каде што бруто домашниот производ по глава на жител е помал од 75 % од просекот во ЕУ. Групацијата ќе објави детален приказ на своите резултати земја по земја за 2023 година на 1 февруари 2024 година.

„Групацијата на ЕИБ носи вредност на секоја земја и секој сектор од економијата на ЕУ. Даваме силен придонес за иновација, инклузија, економска сигурност и конкурентност на нашиот континент и се грижиме да работиме со партнерите насекаде за да го зголемиме влијанието на нашата заедничка работа“, изјави Претседателката Калвињо.