Гугл одлучи да укине стотици работни места во својата глобална организација за вработување. Станува збор за пошироко ограничување на вработувањата во таа компанија во следните неколку квартали.

„За жал, мораме значително да ја намалиме големината на организацијата за вработување“, рече Брајан Онг, кој е главен директор за регрутирање на Гугл, пренесува Си-Ен-Би-Си.

Според него, не е лесно да се донесе одлука, ниту пак разговор што некој од директорите би сакал да го има повторно годинава.

Вработените погодени од отпуштањата, се додава, наскоро ќе добијат електронски известувања.

Гугл претходно оваа година објави дека отпушта 12.000 работници, што влијае на околу шест отсто од нејзината работна сила со полно работно време. Имаше отпуштања низ целата компанија, вклучително и „Гугл“ – оваа организација за регрутирање.

Иако компанијата е во режим на намалување на трошоците од минатата година, Google Alphabet објави зголемување на приходите од седум поени во вториот квартал, што ги надмина очекувањата.

Продолжуваме да инвестираме во врвни инженерски и технички таленти, а во исто време значително го забавуваме темпото на целокупното вработување, соодветно, намалена е потребата за вработување на нови вработени во регрутните центри, се додава во соопштението на компанијата, пренесува „Нова економија“.