Кризата во трговијата со текстил ги погодува и големите брендови. Модниот гигант H&M веќе од крајот на април ги затвора своите филијали во Германија.

Бројот на продавници на H&M во Германија опаѓа од 2019 година. Затворени се филијали на 38 локации. Модниот гигант во последните години има 430 филијали во Германија. Во иднина ќе има уште помалку гранки. Германските медиуми пишуваат дека H&M планира да затвори повеќе филијали во 2023 година, пренесува магазинот Феникс.

Како што пренесуваат германските медиуми, H&M ја затвора својата филијала на Schildergas во Келн. Последниот ден на работа на оваа подружница е 29 април. Сепак, има уште две филијали во центарот на Келн: на Schildergas 98-100 и на Hohe Strasse 113-115. Во мај, модниот синџир ќе отвори уште пет филијали во четвртиот по големина град во Германија.

H&M затвора и продавница во Хановер. Според медиумите, 28 октомври е последниот ден за работа во оваа подружница. H&M од ноември ќе има три филијали во Хановер. Во продавницата во Галеријата Ернст-Август, H&M ја проширува продажната површина за 400 метри квадратни, за да може таму да се понуди и Divided линијата.

„Бизнисите мора да се затворат од економски причини“, објаснуваат од H&M.

Во септември 2022 година, H&M објави програма за штедење која треба да заштеди околу две милијарди круни (околу 180 милиони евра) годишно. Во ноември 2022 година, групата објави дека ќе укине 1.500 работни места. Дополнително, планирано е дополнително намалување на мрежата на експозитури, а околу 100 продавници ширум светот ќе бидат затворени.

Текстилната индустрија генерално доживува тешки времиња. Само во Германија во последните недели се забележани неколку банкротства.