Бугарија е на 9-то место во рангирањето на Форекс на земјите кои се подготвени да тргуваат со криптовалути, објави „24Часа.бг“. Во рангирањето се вклучени земји од ОЕЦД, Г-20 и Европската унија.

Бугарија е рангирана по Германија и е на трето место меѓу земјите-членки на ЕУ по подготвеност на земјата да тргува со криптовалути. Ова е скок во однос на ланската оценка од 5,8 и така Бугарија се искачи на рангирањето за 4 места во однос на ланското 13-то место. Во земјата има 36 крипто банкомати, што е 0,5 на 100.000 жители и 0.32 на 1.000 квадратни километри. Во овогодинешниот извештај се вметнати пет нови учесници. Останатите земји од ЕУ во првите 20 се: Словенија, Германија, Романија, Австрија, Словачка, Холандија, Португалија и Чешка.

Словенија е на 4 место, изедначена со Грузија. Романија е на 11. место со оценка 5,8. Следни се Португалија и Холандија, на 12-то и 13-то место, а потоа следат Словачка и Австрија, кои имаат блиски оценки од 5,71 и 5,65. Чешка е на последното место меѓу земјите-членки на ЕУ – 17 со оценка на подготвеност 5,40. Хонг Конг, од друга страна, е единствената азиска земја која се најде на листата на 10-те најголеми, што го потврдува нејзиното место како крипто центар на континентот. Сингапур е втората азиска земја во првите 20 најподготвени за крипто тргување.