Цените на храната не биле толку високи од 2011 година и ако се земе предвид инфлацијата, храната не била толку скапа во последните 46 години.

Просечните цени на храната ширум светот скокнаа за дури 28 отсто минатата година, се вели во извештајот објавен од Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации (ФАО) на почетокот на јануари.

Најмногу поскапеа растителното масло, кои се за дури 65 отсто повисоки од претходната година, истовремено достигнувајќи и историски рекорд. Цените на житата се зголемија во просек за 27%, еднакво на цените од 2012 година.

Пченката поскапе за речиси половина од цената од 2020 година, а пченицата за една третина. Цената на шеќерот скокна за една третина, додека месото на глобално ниво поскапе за 12%.

Зголемувањето на цените на храната на глобално ниво се одрази и на домашните цени. За истиот буџет граѓаните можат се помалку да купуваат. Забраната за раст на цените на пет основни прехранбени производи за два месеци, која стапи во сила со одлука на Владата на крајот на ноември, само делумно го забави растот на трошоците за преживување.

Цените на шеќерот, брашното, сончогледовото масло, свинското (багање) и долговечното млеко (со 2,8 отсто млечна маст) беа фиксирани на оние од 15 ноември 2021 година, но граѓаните сепак беа принудени повторно да заострат за многумина до крај. појаси. Да потсетиме, минималната плата не ја покриваше минималната потрошувачка кошничка во средината на 2021 година, а не беше покачена на нејзиниот износ од 2021 година и покрај инсистирањето на синдикатот.

Меѓународните организации, вклучително и ОН, проценуваат дека цените на храната ќе растат во годините што следат, односно дека не се соочуваме со привремените последици од пандемијата. Според порталот Yale Climate Connections, формирањето на цените на храната е сложен процес кој, покрај приносите во земјоделството, е под влијание и на меѓународните трговски политики, стратегии и практики кои се применуваат во складирањето на житото и состојбата на финансиските пазари.

Покрај очекуваниот виновник – пореметувања во синџирите на снабдување – високите цени на горивата и вештачките ѓубрива придонесоа и за неодамнешниот пораст на цените ширум светот.

Во 2021 година цената на нафтата порасна за половина од претходните, а скокна и цената на природниот гас. Заедно влијаеја цените на ѓубривата речиси да се удвојат, односно да се зголемат за 80%.

Екстремните климатски услови, кои на многу места директно влијаеја на намалените приноси, доведоа и до поскапување на ѓубривата потребни за земјоделско производство. Во исто време, додека во некои региони, како Северна Америка, минатата година беше забележана рекордна жетва, таа не успеа да ги задоволи потребите на пазарот, што е еден од факторите што се очекува дополнително да ги зголеми цените.

Извор: Ценометар.мк