Општина Леград веќе пет години продава недвижен имот за куни, денешни 30 центи, а ваквата демографска политика почна да дава позитивни резултати, што се гледа и од потребата за проширување на локалната градинка, па наскоро ќе стават уште неколку куќи на пазарот.

Општина Леград од 2018 година се обидува да ја подобри својата демографска слика со политиката „куќи за денар“ и други стимулации во решавањето на станбеното прашање за младите семејства. Градоначалникот на општината Иван Саболиќ за Хина вели дека станува збор за демографско закрепнување на општината, што се планира долго време, бидејќи сепак во тој идиличен крај, покрај Драва, смртноста го надминува наталитетот.

Сепак, овој негативен тренд се забавува бидејќи младите семејства остануваат во Леград, а се вселуваат и оние од соседните окрузи. Но, се преселило и едно семејство од Пула, нагласува Саболиќ.

Првиот човек на Леград нагласува дека освен куќи по цена пониска од гуми за џвакање, продаваат и градежни парцели, но интересот за нив е помал отколку за куќи кои се погодни за адаптација. Услов за купување куќа или градилиште е да се работи за брачен или невенчан пар до 45 години, да не се казнети и да не го решиле станбеното прашање.

Добиваат дополнителни поени доколку се занимаваат со дефицитно занимање и имаат деца. Досега околу педесетина семејства ги потрошиле мерките за стимулативна продажба на куќи и земјиште и кофинансирање на реновирање куќи, а благодарение на тоа во Леград останале или се преселиле 120 лица.