Хрватските граѓани продолжија да ги зголемуваат своите заштеди дури и во екот на корона кризата, покажуваат податоците на Хрватското здружение на банките (ХУБ) и Хрватската народна банка (ЦНБ).

Според овие податоци, на крајот на јули, хрватските граѓани имале 217,8 милијарди куни (28,8 милијарди евра) заштеди во банките, што е за над 6 милијарди куни (793,7 милиони евра) повеќе отколку на крајот на 2019 година, пишува порталот Индекс, пренессува Банкар.

Економистите го објаснуваат зголемувањето на заштедите во банките со класичната шема на однесување на граѓаните во време на криза, кога расте стравот од неизвесност и што носи иднината. Велаат дека истото сценарио е видено и во последната рецесија, во која Хрватска помина цели шест години, кога заштедите на граѓаните исто така растеа значајно.

Во криза, граѓаните најмногу се обидуваат да излезат од долговите и да ги зголемат заштедите. Малкумина сега купуваат трајни добра, како што се автомобили, но вишокот пари е насочен кон заштеди “, вели за Индекс економскиот аналитичар Дамир Новотни.

Зголемувањето на заштедите во услови на корона криза е исто така последица на потезите на државата и банките. Имено, државните мерки за спас на работните места претежно успеаја да ја задржат вработеноста и нивото на платите, а со замрзнување на извршните процедури, им обезбедија дополнителна ликвидност на граѓаните. Покрај тоа, банките одобрија мораториум на заемитешто финансиски ги подобри буџетите на хрватските домаќинства, овозможувајќи им пауза во плаќањето на нивните обврски кон банките, се додава во текстот.

Покрај тоа, во време на затворањето, граѓаните немаа каде да ги потрошат своите пари, бидејќи работеа само продавници за храна, лекови и хигиена.

Анализата на ХУБ покажува дека заштедите во Хрватска продолжуваат да растат со годишна стапка од четири проценти. Учеството на заштедите во бруто домашниот производ (БДП) исто така се зголемува.

На крајот на минатата година вкупните штедни влогови во банките, според ХУБ и ЦНБ, изнесувале околу 53 проценти од хрватскиот БДП, додека ХУБ очекува дека депозитите на граѓаните ќе надминат 60 проценти од БДП оваа година, но не само поради растот на заштедите, туку и поради економскиот пад.

Учеството на девизи во вкупните заштеди на хрватските граѓани продолжува да се намалува. На пример, во 2016 година, на девизните депозити отпаѓаа на речиси 73 проценти од вкупните штедни влогови во Хрватска, а на крајот на минатата година нешто повеќе од 63 проценти. На крајот на јули 2020 година, учеството на девизи во вкупните депозити на граѓаните беше намалено на 62,5 проценти.

Иако растот на заштедите е добра вест, економистите предупредуваат дека тоа покажува недостаток на можности за инвестирање во Хрватска. Имено, граѓаните кои имаат вишок пари главно ги насочуваат своите средства кон класично штедење во банките или кон купување недвижен имот, додека на пример, малку луѓе се одлучуваат да инвестираат во хартии од вредност.