САД ќе влезат во период на забавување на економскиот раст во четвртиот квартал, по што ќе следи „година на контракција и рецесија во Европа во 2024-та година“, предвидува „HSBC Asset Management“, цитирана од „CNBC“.

Во својата средогодишна перспектива, огранокот за управување со средства на британскиот банкарски гигант рече дека предупредувањата за рецесија се „црвено-жешки“ за многу економии, а фискалната и монетарната политика не се синхронизирани со движењата на пазарот на акции и обврзници.

Џозеф Литл, глобален главен стратег во „HSBC Asset Management“, рече дека иако некои делови од економијата останале отпорни досега, билансот на ризици „укажува на висок ризик од рецесија сега, при што Европа заостанува зад САД, но целокупната макроекономска траекторијата е „во дует“.

„Веќе сме во блага рецесија на приходите, а корпоративните неплаќања почнуваат да се надополнуваат“, забележа Литл во извештајот што го виде „CNBC“.

„Очекуваме високата инфлација релативно брзо да се ублажи. Ова ќе создаде можност за централните банкари да ги намалат каматните стапки“, додаде тој.

И покрај високиот тон на некои централни банкари и тврдоглавата инфлација, особено на основното ниво, „HSBC Asset Management“ очекува Федералните резерви да ги намалат стапките до крајот на 2023-та година, а Европската централна банка (ЕЦБ) и Банката на Англија (БОЕ) да следете го примерот следната година.

ФЕД го паузираше циклусот на затегнување на политиката на состанокот во јуни, оставајќи го целниот опсег за основната каматна стапка помеѓу 5% и 5,25%, но сигнализираше дека оваа година може да се очекуваат уште две зголемувања на каматните стапки. Пазарите очекуваат каматната стапка на ФЕД да биде за четвртина процентен поен повисока во декември оваа година, според алатката „FedWatch“ на „CME Group“.

Литл од „HSBC“ призна дека централните банкари нема да можат да ги намалат стапките ако инфлацијата остане далеку над целта, како што е случајот во многу големи економии, и додаде дека затоа е важно рецесијата „да не дојде прерано“ и да предизвика дезинфлација.

„Претстојното сценарио за рецесија веројатно ќе личи на рецесијата од 1990-тите, при што нашето централно сценарио за БДП-то паѓа помеѓу 1% и 2%,“ додаде Литл.

„HSBC“ очекува рецесијата во западните економии да доведе до „тешка, нестабилна перспектива за пазарите“ поради две причини.

„Прво, имаме брзо затегнување на финансиското опкружување, што доведува до забавување на кредитниот циклус. Второ, се чини дека пазарите не гледаат премногу песимистички на светот“, истакна Литл.

„Сметаме дека претстојните вести во следните шест месеци може да бидат тешко да се сварат од пазарот кој очекува меко приземјување“, додаде тој.

Според Литл, рецесијата нема да биде доволна за да ги „исчисти“ сите инфлациски притисоци во системот и затоа напредните економии се соочуваат со режим на „малку побрза инфлација и повисоки каматни стапки за одредено време“.

„Како резултат на тоа, ние заземаме севкупно внимателен поглед на ризикот и цикличноста во портфолијата“, истакна Литл.

„Во однос на кредитирањето, ние сме селективни и фокусирани на поквалитетни кредити за инвестициска оценка за сметка на шпекулативните кредити за инвестициска оценка. Внимателни сме со акциите на развиените пазари“, коментира тој.

Како што Кина излегува од неколкугодишните строги мерки за заклучување поради Ковид-19, „HSBC“ верува дека високите нивоа на локални заштеди на домаќинствата треба да продолжат да ја поддржуваат домашната побарувачка, проблемите во секторот за недвижнини се на дното и фискалните напори на владата треба да создадат работни места.

Литл забележа дека релативно ниската инфлација, при што потрошувачките цени се зголемија за 0,1% месечно во мај, значеше дека е можно дополнително монетарно олеснување, а растот на БДП-то лесно треба да ја надмине скромната цел на владата од 5%.

Заедно со Кина, Литл ја именуваше Индија како „главна приказна за макроекономски раст во 2023-та година“, бидејќи нејзината економија силно се врати од пандемијата на грбот на зголемената потрошувачка и силниот сектор на услуги.