Банката на Англија (BOE) и Министерството за финансии на Велика Британија започнуваат заедничка консултација и работна група за дигитална готовина, која еден ден може да ја издаде централната банка, пишуваат на веб-страницата на Блумберг. Како што наведуваат, споменатиот проект на централната банка со дигитална валута ширум светот, е воспоставен како вид на економска помош.

Ако вредноста на дигиталната валута на централната банка (CBDC) навистина се зголеми, со предупредување дека ова е сè уште далеку во САД и Европа, тие ќе имаат други придобивки. Според „Блумберг“ во извештајот на BOE за 2016 година, „се проценуваше дека издавањето на CBDC, еквивалентно на 30 проценти од бруто домашниот производ, може трајно да го зголеми БДП за дури три проценти, како резултат на пониските трансакциски трошоци“. Овој феномен може да и помогне на централната банка поефикасно да ја спроведува монетарната политика. Од друга страна, конкурентското влијание на набавката на потрошувачки сметки во централната банка ќе ги охрабри заемодавателите побрзо да реагираат на промените на каматните стапки.

Европската централна банка предложи систем што им овозможува приватност на корисниците дури и за мали трансакции, но бара основни проверки за големите, според „Блумберг“.

Без оглед на ризиците, овие појави не се закана за бараните криптовалути, кои нудат богатство во форма на дигитално злато и нестабилност на цените, според Блумберг. Исто така, открива дека постојат неколку начини на кои постпандемискиот фокус на CBDC може да ги изненади сопствениците на крипто-средства.

„Како што државата ќе го прошири своето влијание, таа ќе сака повеќе правила и регулативи во врска со крипто-секторот“, предупредува новиот шеф на Комисијата за хартии од вредност на САД, Гери Генслер и посочува дека крипто-пазарот треба да биде „без измами“ и „манипулации“.

Поблиската соработка помеѓу централните банки може да резултира во глобална лиценца за е-пари или глобален дигитален идентитет. Соодветно на тоа, конкурентската предност на бесплатните токени, кои ветуваат моментален трансфер на вредност, може да биде оспорена насекаде, дури и во случај на биткоин.

Со развојот на економијата и безготовинските плаќања, потрошувачите можеби се повеќе подготвени да им веруваат на дигиталните пари, кои се чуваат во централната банка. Редовните електронски плаќања веќе се појавуваат како сè почесто средство за трговија за потрошувачите, но идејата на CBDC е директно да гради апликации и услуги кои го олеснуваат животот, заклучува Блумберг.