Засега, проектот е фокусиран само на Шведска

Добро дизајниран дом може да нè направи посреќни и поздрави и овој принцип важи уште повеќе за постарите лица со ментални нарушувања. Шведскиот гигант за мебел Икеа формираше заедничко вложување со градежната компанија Сканска наречена БоКлок, која ќе го спроведе проектот за домување „СилвијаБо“ за 55-годишни Швеѓани кои страдаат од деменција, пишува Кварц.

Единиците се именувани по мајката на шведската кралица Викторија, Силвија, која исто така страдаше од Алцхајмерова болест и го ко-основаа проектот со починатиот основач на Икеа Ингвар Кампрад во 2015 година. Тие вклучуваат елементи како што се широки врати, лесни рачки на вратите и sидовите, плочки што не се лизгаат и меки бои. Домашната цена на SilviaBo ќе биде фиксна со помош на моделот BoKlok, со кој се утврдува хипотекарниот заем врз основа на индивидуалната способност на секој клиент да плаќа месечни рати, така што тој или таа има доволно пари на банкарската сметка за други трошоци.

Првите шест живеалишта на СилвијаБо се градат во близина на Стокхолм, а портпаролот на „БоКлок“ изјави за Кварц дека проектот е во раните фази на обезбедување земјиште во другите делови на Шведска за идните единици за домување. Релативно бавното темпо на градба овозможува консултација со стручни лица за ментално здравје за да се обезбеди дека домувањето е соодветно за лица со прогресивни невролошки нарушувања.

Голем број на студии потврдуваат дека добро дизајниран дом може да биде терапевтски за луѓето со деменција и дури може да помогне во голем број на промени во когнитивните способности. Спротивно на тоа, слабо дизајнираниот простор може да ги ослаби способностите на пациентите, па дури и да ги трауматизира, лишувајќи ги од можноста да се грижат за себе.

Досега, иницијативата „СилвијаБо“ ќе биде фокусирана во Шведска, но некои идни идеи за дизајн можат да бидат корисни насекаде за околу 50 милиони луѓе во светот кои страдаат од оваа болест.

Најважниот совет кога дизајнирате домови за лица со деменција е да ги промените работите за да одговараат на перцепциите на болните. „Овие се прогресивни заболувања. Нешто што работи добро во одреден момент може да не работи добро засекогаш, а нешто што работи за една личност можеби нема да му користи многу на друг “, вели Рут Дру, директор за информации и поддршка во Здружението на Алцхајмер во Соединетите Држави.

Емпатијата е златното правило при дизајнирање домови за луѓе со деменција, објаснува таа. „Во принцип, важно е да се погледне во домот преку очите на некој со Алцхајмерова или друга деменција“, забележува Дру.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк