Сопственикот на продавницата Икеа, групацијата Ингка, денес објави дека купува 49 удели во компанијата за финансиски услуги Икано банка.

Интересно, групата Икано, која е сопственик на Икано банка, беше одделена од Икеа уште во 1988 година, а компанијата ја водеа синовите на основачот на Икеа, Ингвар Кампрад.

Компанијата обезбедува финансиски услуги на клиенти на ИКЕА на осум пазари, како и други услуги на потрошувачко банкарство. Портпаролот на инвестициската подружница на Инга, Инга Инвестментс, рече дека заемот на клиентите на ИКЕА претставува околу една четвртина од вкупниот бизнис на банката.

Целосните финансиски услови на зделката не се објавени. Ингка рече дека акциите се стекнати со издавање нови акции од страна на Икано банка, со можност за купување на останатите акции на подоцнежен датум.

„Ова е поголемо од претходните аквизиции направени од„ Инга Инвестментс “, рече портпаролот.

Ингка објави дека нејзината сосопственост во банката ќе го „зголеми максималниот потенцијал“ на нејзините постојни односи со Икано банка, додавајќи дека нејзините дигитални финансиски услуги за клиентите на ИКЕА ќе бидат достапни преку Интернет и во продавниците

„Ова е клучен чекор во финансиските услуги, клучен дел од патувањето на групата„ Ингка “за да ја направи ИКЕА подостапна и одржлива“, се вели во е-поштата.

Договорот е предмет на регулаторно одобрување.

Почнувајќи од 2017 година со купување на платформата за мајсторски услуги TaskRabbit, Ingka Investments купува стартапи кои можат да и помогнат на ИКЕА да ја забрза дигиталната трансформација, да ги подобри услугите и да стане поодржлива. Нивното портфолио исто така вклучува обновлива енергија, шуми и недвижнини.