Во март, Индија повеќе од двојно го зголемила годишното купување на дијаманти од Русија, покажуваат податоците на индиското Министерство за индустрија и трговија.

Во март, индискиот увоз на дијаманти од Русија се зголеми за 2,3 пати на годишно ниво – на 728 илјади карати.

Истовремено, Индија го зголеми увозот на скапоцени камења од Канада – на 354 илјади карати во споредба со само 210 карати во март минатата година. Скокна и увозот на дијаманти од Кина – 2,6 пати, на 122 илјади карати, додека испораките од Хонг Конг се зголемени за 15 отсто.

Сепак, ниту овој раст не помогна да се надоместат изгубените пратки од Белгија – нејзиниот извоз во Индија падна за 2 милиони карати на 2,1 милиони, како и од ОАЕ – за 900 илјади карати на 7,3 милиони карати. Увозот на камења од САД (3,7 пати, до 155 илјади карати), Израел (1,8 пати, до 110 илјади карати), Боцвана (-12 отсто, 214 илјади карати) и Јужна Африка (-2 отсто, 255 илјади карати) .

Како резултат на тоа, вкупниот увоз на дијаманти во Индија падна на 12,15 милиони карати од 14,7 милиони пред една година.

На 1 март, западните земји почнаа постепено да го ограничуваат увозот на руски дијаманти преработени во трети земји. После тоа, голем број западни медиуми објавија писмо испратено од бизнисмени вклучени во трговијата со дијаманти до Меѓународниот центар за дијаманти во Антверпен. Во него тие ги истакнаа долгите и скапи одложувања со кои веќе се соочуваат, како и негативното влијание на ограничувањата врз целото нивно работење и повикаа на преиспитување на новите процедури „поради заканата од нарушување на вековната трговија со дијаманти во Антверпен“.

Како одговор, регулаторот призна дека санкциите доведоа до прекин на испораките на најголемиот светски трговски центар за дијаманти во Антверпен, Белгија поради новите барања за царински декларации на скапоцени камења, пренесува Спутник.