Германската економија ќе продолжи да се забавува во следните години. Според новиот извештај на Центарот за економски и бизнис истражувања (CEBR), се очекува во 2027 година, Германија да го отстапи своето место како четврта најголема економија на Индија.

Истражувањето вели дека падот на Германија на петтото место ќе биде резултат на нејзиното потпирање на руската енергија да го лансира својот производствен сектор, пренесува РТ.

„Важноста на производствениот сектор значи дека Германија е повеќе изложена на пречки на страната на снабдувањето во последниве години, особено поради порастот на глобалните цени на енергијата во 2022 година. Зависноста на Германија од Русија за снабдување со енергија го зголеми ова прашање“, напиша ЦЕБР.

Според извештајот, изложеноста на енергетскиот шок помогна во зајакнувањето на инфлацијата во најголемата економија на ЕУ. Цените се зголемија за очекуваните 6,3 отсто во 2023 година, што е намалување од зголемувањето од 8,7 отсто забележано во 2022 година, но сè уште цврсто над неодамнешниот просек.

„Зголемената инфлација придонесе за ослабена потрошувачка моќ и потоа ја намали активноста на потрошувачот“, стои во извештајот.

„Со исклучок на падот предизвикан од пандемијата во 2020 година, ова претставува најслаб раст на Германија од 2009 година“, напиша ЦЕБР, истакнувајќи дека проблемите на страната на снабдувањето и послабата потрошувачка на енергија придонесоа за овој пад на производството.

Друг фактор кој придонесува за контракцијата беше построгата каматна средина. ЦЕБР предвиде дека германската економија ќе се врати на растот во 2024 година, со стапка од 0,7 отсто, со понатамошно забрзување во 2025 година.

Покрај тоа, во извештајот, исто така, се наведува дека глобалниот БДП ќе се зголеми повеќе од двојно, на 219 трилиони американски долари до 2038 година, водени од „континуираната експанзија во претходно неразвиените економии додека тие ги престигнуваат и традиционално побогатите земји“. Виетнам, Бангладеш и Филипините беа прогласени за најбрзо растечки меѓу големите економии.