Најголемиот приватен заемодавател во Индија, ХДФЦ Банк го заврши своето спојување со Хаусинг Девелопмент Финанце Корпорејшн, најголемиот хипотекарен заемодавач во земјата, во договор што го спротивставува новиот ентитет со најголемите банки во светот. Спојувањето стапи во сила на 1 јули, по одобрението од акционерите и регулаторните органи. Комбинираниот ентитет ќе биде четврта најголема банка во светот по пазарна капитализација – зад ЏПМорган Чејс, Индустриал енд Комершл Банк оф Чајна и Банк оф Америка, рече Соумија Рајан, главен извршен директор и основач на Ватерфил Адвајзорис со седиште во Мумбај.

– Ова е дефинитивен настан во нашето патување и убеден сум дека нашата комбинирана сила ќе ни овозможи да создадеме холистички екосистем на финансиски услуги – изјави во петокот Саши Јагдишан, извршен директор на ХДФЦ банка за спојувањето на компаниите. Спојувањето се случи во саботата, околу 15 месеци по првото објавување на договорот. ХДФЦ банка објави во април минатата година дека ќе ја купи нејзината матична корпорација за финансии за развој на домување, најголемиот индиски заемодавач за финансирање домување, во зделка за сите акции во вредност од 40 милијарди долари. Спојувањето беше спроведено ефективно поради „заедничката култура“ што ја имаат двете компании, рече Нилеш Шах, управен директор на Котак Махиндра Асет Менаџмент. Новиот ентитет сега има пазарна капитализација од приближно 172 милијарди долари, рече Раџан, додавајќи дека ќе стане втора најценета компанија во Индија по пазарна капитализација по Релајанс Индустрис, објави Каматица.