Годишната стапка на инфлација во Аргентина минатата година достигна 211,4 отсто, што е највисока стапка во последните 32 години, објави владината агенција за статистика INDEC.

Податоците го одразуваат силното влијание на низата шок-мерки, вклучително и девалвација од 50 отсто на националната валута, аргентинскиот пезос, од десничарскиот, неодамна избраниот претседател Хавиер Милеи, со надеж дека ќе ја стави под контрола зголемената инфлација.

Месечната инфлација во Аргентина беше 25,5 отсто во декември, двојно повеќе од ноември, но под 30 отсто што владата предвиде дека ќе биде. Претседателот Милеи претходно изјави дека „еден вид успех“ ќе биде помала инфлација отколку што предвидуваше владата, пренесува АП.

Речиси секој втор граѓанин живее во сиромаштија.

Во својот говор на инаугурацијата, Милеи најави болни мерки насочени кон спречување на хиперинфлацијата и предупреди дека тие првично ќе имаат „негативно влијание врз нивото на активност, вработеноста, реалните плати и бројот на сиромашни и сиромашни луѓе во земјата“.

Се проценува дека денес најмалку 40 отсто од населението на Аргентина живее во сиромаштија, пренесува Бета.