Стапката на инфлација во Европската унија и во еврозоната е намалена во ноември на годишна основа, а во Белгија е забележана дури и дефлација, се вели во извештајот на Евростат објавен во вторник.

На ниво на ЕУ, годишната стапка на инфлација, мерена преку хармонизираниот индекс на потрошувачките цени (ХИЦП), кој овозможува споредба меѓу земјите-членки, во ноември падна на 3,1 отсто, од 3,6 отсто во октомври, објави Европската статистичка служба.

Во еврозоната инфлацијата во ноември изнесуваше 2,4 отсто, забавувајќи се од 2,9 отсто во октомври, според проценката објавена на крајот на ноември. За споредба, во ноември минатата година во ЕУ достигна 11,1 отсто, а во еврозоната 10,1 отсто, покажуваат табелите.

Само во Белгија во ноември цените паднаа на годишно ниво, за 0,8 отсто, се наведува во извештајот на Евростат. Истовремено, Данска и Италија имаат најниска стапка на раст на потрошувачките цени во ноември во однос на истиот месец лани, од 0,3, односно 0,6 отсто.

Чешка имаше највисока годишна стапка на инфлација, осум проценти. Следуваат Унгарија со 7,7 отсто и Словачка и Романија со годишна стапка на инфлација од 6,9 отсто. Блиску е и Полска, со стапка на инфлација од 6,3 отсто.

Меѓу земјите со најсилен раст на потрошувачките цени, мерено со ХИЦП, остана и Хрватска, со годишна стапка на инфлација од 5,5 отсто, по октомвриската стапка од 6,7 отсто, во согласност со податоците што веќе ги објави Евростат на крајот на ноември. .

Најблиску до Хрватска е Бугарија, со иста годишна стапка на инфлација, покажуваат табелите на Евростат. Во ноември минатата година, за споредба, годишната стапка на инфлација во Хрватска достигна 13 проценти.

Во ноември, на месечно ниво, потрошувачките цени во ЕУ паднаа за 0,4 отсто, а во еврозоната за 0,6 отсто. Проценката на Евростат од крајот на ноември покажа пад на цените во еврозоната за 0,5 отсто во однос на октомври.

Најголем пад на цените забележа Малта, за 2,9 отсто. Следуваат Кипар и Холандија со пад од по 1,5 отсто.

Во ноември потрошувачките цени во Хрватска се намалени за 0,4 отсто во однос на октомври, согласно веќе објавената проценка на Евростат на крајот на ноември. Литванија и Данска имаа иста стапка на пад на цените на месечно ниво, се вели во најновиот извештај.

Во Чешка, Унгарија и Естонија цените се задржаа на октомвриското ниво. Полска има најголем пораст на цените во Унијата, за 0,6 отсто во однос на претходниот месец, покажуваат табелите.