Во јуни е 2,5%

Инфлацијата во 20-члената еврозона во јуни беше 2,5% на годишно ниво, во споредба со 2,6% во мај, според прелиминарната проценка на Евростат. Очекуваниот пораст на потрошувачките цени беше во согласност со прогнозата на економистите анкетирани од Ројтерс и Блумберг.

Цените на услугите во јуни се зголемени за 4,1% на годишно ниво, на храната, алкохолот и тутунските производи за 2,5%, индустриските производи за 0,7%, енергијата за 0,2%. Базичната инфлација, која ги исклучува цените на променливите стоки како што се храната, алкохолот, тутунот и енергијата, во јуни беше стабилна на 2,9% (во март беше рекордно високо ниво од 5,7%).

Највисока инфлација меѓу земјите од еврозоната е забележана во Белгија (5,5% на годишно ниво) и Шпанија (3,4%), најниска во Финска (0,6%) и Италија (0,9%). Во Германија и Франција, најголемите економии во еврозоната, потрошувачките цени се зголемија за 2,5%.