БРИСЕЛ (Ројтерс) – Британските структури на претпријатието, кои го кријат идентитетот на нивните корисници, се “срамота”, рече Хауард Вилкинсон во врска со информацијата за корупција со скандалот со “перење пари”, вреден околу 228 милијарди евра, во кој учествуваше Данске банка.

Хауард Вилкинсон, кој ја предводеше Балтичката дивизија на Данске Банк од 2007-2014 година, ја истакна употребата на британските компании со ограничена одговорност (ЛЛП) за да се скријат корисниците на плаќањата во перењето пари.

“Улогата на Обединетото Кралство е апсолутен срам. Партнерства со ограничена одговорност и слични партнерства од Шкотска се злоупотребени буквално со години”, изјави тој во средата за пратениците на Европската унија.

Властите во Данска, Естонија, Велика Британија и САД ги испитуваат плаќањата направени преку малата Естонска филијала на најголемата банка во Данска помеѓу 2007 и 2015 година.

Британската Агенција за национална криминал (NCA) соопшти дека ја испитува употребата на компаниите регистрирани во Велика Британија и голем број т.н. професионални посредници во врска со проширениот скандал, кој веќе доведе до заминување на главниот извршен директор и претседател на Данске Банк.

Вилкинсон, чија анонимност беше завршена и откриена од еден естонски весник, рече дека ова претставува “сериозна злоупотреба на човековите права”, делумно поради тоа што информаторите кои се именувани за ризик никогаш не работат повторно.

Но, тој не се согласи дека треба да има задолжителни внатрешни канали за известување за информаторите.

Британецот изјави дека не се обраќал до властите на Естонија до 2013 година, бидејќи тој му верувал на својот работодавец дека ќе се справи со проблемот.

Тој, исто така, ги повика пратениците на ЕУ да ги забранат договорите за неоткривање (НДА), како оној што го потпиша со Данске банка, со кои се спречуваат поранешни вработени да зборуваат за прекршоци.

Вилкинсон го повтори своето мислење дека скоро сите пари што протекнуваа преку естонската филијала на Данске Банка, поминаа низ банките во САД, вклучително и преку еден голем европски заемодавач.

“Според мојата проценка, 80-90 отсто од парите што минаа низ Данске банка завршија во долари, влегувајќи преку коресподентни банки на САД во финансискиот систем”, рече тој.

Дојче банк, JPMorgan и Банката на Америка ги расчистија трансакциите за естонските филијали на Данске банк, изјавија извори за Ројтерс и извор со директно познавање на случајот во понеделникот изјави дека Дојче Банка ги обработуваше повеќето од плаќањата.

Дојче банк во понеделникот соопшти дека ја прекинале врската со Данске Банк во 2015 година “по идентификување на сомнителна активност”.

JPMorgan го заврши банкарскиот однос со Данске во 2013 година, поради тоа што трансакциите не биле во согласност со правилата за спречување на перење пари, рече во понеделникот лицето запознато со ова прашање, додека Банката на Америка одби да даде коментар.

ЗАШТИТУВАЊЕ НА ЗАШТИТУВАЧ

Американскиот адвокат на Вилкинсон – Стивен Кон изјави дека ЕУ треба да ја усогласи заштитата на информаторите со САД за да избегне скандали за перење пари, како што е случајот Данске.

Треба да се воспостави владина агенција каде што може да се пријават информаторите доверливо или анонимно, рече Кон во писмен одговор на прашања од пратениците на ЕУ, како и плаќања од 10-30 проценти од приносите добиени од прекршоците за да ги поттикнат информаторите.

Исто така, се препорачува зголемена заштита на информаторите против одмазда и помош за да им се надомести загубата на репутацијата и приходте како и емоционалната катастрофа, рече Кон..

Данските пратеници ветија дека ќе ја подобрат правната заштита за информаторите по јавната расправа во понеделникот.