Инвестициите во развој на комплексни туристички сместувачки капацитети, кои комбинираат угостителски услуги и резиденции, достапни за продажба или експлоатација, „зголемуваат вртежи“.

Крајот на пандемијата и позитивните прогнози за туризмот во земјава во наредните години туркаат се повеќе инвеститори да ги забрзаат процедурите за почеток на нивните проекти. Најмалку три такви инвестиции, во вкупна вредност од 950 милиони евра, се очекува да започнат годинава.

Во овој контекст, до крајот на годината се очекува да започне развојот на луксузното одморалиште Варко Беј на полуостровот Варко, во Палерос, општина Актио-Воница, инвестиција од 182 милиони евра. Инвестицијата на Мирум Хелас во Елунда, Крит ќе надмине 500 милиони евра. евра. Во следните два месеци се проценува дека ќе може да започне уште една значајна инвестиција во областа на комплексното туристичко сместување.

Ова е Елунда Хилс, промовирана од компанијата Мирум Хелас, интерес на руско-израелскиот инвеститор во недвижности Виталиј Борисов. За втората половина на 2023 година е планиран и почеток на изградба на инвестицијата во износ од 270 милиони евра. евра, промовирана од британската Миноа Плц., во Кејп Сидеро, Ситија, Крит. Целосно оперативна, туристичката инвестиција во заливот Фанермени ќе генерира годишен приход од над 100 милиони евра, објави Катимерини.