Количината на злато што инвеститорите го складираа во трезорите на Франкфуртската берза, исто така, се намали во 2023 година, објави во четвртокот нејзиниот оператор Дојче Берза.

На крајот на годината штотуку заврши, во трезорите на Франкфуртската берза беа складирани 198,7 тони цврст благороден метал. Една година претходно во трезорот имало 231 тон злато. За споредба, околу јуни 2022 година складираните количини во берзанската каса достигнаа рекордни 242 тони. Дојче Берза го смета надолниот тренд како „нормална реакција“ на инвеститорот на пазарното опкружување. Промената на насоката на движењето на каматните стапки создаде нови можности за постигнување принос на краток рок, објаснува Мајкл Кениг, шеф на Дојче Берза Комодитис, издавач на обврзницата Ксетра-Голд.

Ксетра-Голд во моментов е најпопуларниот инструмент за инвестирање во злато со физички депозит во Германија, со кој се тргува во евра за грам, се наведува на официјалната веб-страница на Франкфуртската берза. Дополнително, цената на златото во евра никогаш не била повисока и на почетокот на декември достигна рекордни 2.135 долари или 1.950 евра за унца (31,1 грам). Затоа, инвеститорите можеби одлучиле да извлечат профит и да го канализираат капиталот во други средства, со оглед на порастот на каматните стапки на депозитите преку ноќ и орочените депозити како дел од циклусот на затегнување на Европската централна банка (ЕЦБ) кој започнува во средината на 2022 година, пишува Хина.