Ирак ја девалвираше својата валута за околу 20% во однос на американскиот долар – најголемо намалување во историјата и прва девалвација од 2003 година.

Причината е оскудниот буџетски приход од поевтината нафта и ограничувањата на квотите за екстракција на суровината, што ја донесе земјата на работ на економската криза.

Централната банка на Ирак го намали официјалниот курс на 1.450 динари за долар во однос на претходните скоро 1.190 динари за долар. Доларот ќе им биде препродаван на локалните кредитни институции по стапка од 1.460 динари за долар.

Третиот најголем извозник на сурова нафта во светот презема решителни чекори за да спречи исцрпување на неговите девизни резерви откако коронавирусот ја исуши побарувачката на енергија и предизвикува колапс на цените. Во ноември, владата побара авансни плаќања во замена за долгорочни договори за снабдување со нафта за да помогне во олеснување на финансиската состојба.

Според експертите, девалвацијата на динарот беше неизбежна со оглед на падот на цените на нафтата и притисокот врз буџетот. Економистите предупредуваат дека е важно да се следи традиционалниот одговор на ваквиот чин – зголемување на трошоците за живот и владината програма за штедење.

Ирачкиот премиер Мустафа ал-Кадими, кој дојде на власт во мај, предупреди дека владата ќе се соочи со сериозни тешкотии во исплатата на платите на владините службеници без дополнително зголемување на долгот што претставува опасност од повторување на минатогодишните граѓански немири, кои ја соборија претходната влада и завршија со стотици убиени демонстранти.

ММФ предвидува дека ирачката економија годинава ќе се намали за 12% – повеќе од која било друга економија на ОПЕК, а буџетскиот дефицит ќе достигне 22% од БДП.

Куба исто така го менува режимот на валутата

Земјата го укинува својот десетгодишен систем на двојна валута и го заменува со единствен курс од 24 пезоси за американскиот долар, рече претседателот Мигел Дијаз-Канел. Промената ќе стапи на сила на 1 јануари 2021 година.

Во телевизиско обраќање до нацијата во друштво на поранешниот претседател Раул Кастро, Дијаз-Канел рече дека поедноставувањето на валутниот систем не е волшебно стапче за подобрување на економската состојба, но ќе ја стави земјата на поцврста основа за да продолжи со промените на модернизација на економскиот и социјалниот модел.

Катастрофалната штета предизвикана од пандемијата на КОВИД-19 врз туристичкиот бизнис на островската држава, намалувањето на приходите од странство од медицинскиот извоз и построгите санкции на САД предизвикаа најостар пад во приливот на готовина во Куба од раните 90-ти. Обединувањето на валутата е дел од сеопфатниот пакет реформи кои вклучуваат модификација на одредени цени и субвенции за државните компании.

Владата планира да ги зголеми платите и пензиите на владините службеници петкратно за да ја надомести инфлацијата, што ќе произлезе од девалвацијата. Сепак, 40 проценти од работната сила вработена во приватниот и неформалниот сектор, како и оние што живеат надвор од земјата, ќе треба сами да се справат со влијанието на нивните приходи.

Од 1994 година, странците имаат пристап до „конвертибилниот пезон“, кој е врзан за американскиот долар , додека Кубанците главно користат многу послаби кубански пезоси. Новата цена од 24 пезоси за долар е слична на девизниот курс по кој локалните граѓани можат да го разменат обичниот во конвертибилен пезос. Ниту една ниту друга валута не се тргува во Куба. И економистите постојано предупредуваат дека овој систем со двојна валута го поткопува извозот, го поттикнува увозот и ја отежнува анализата на профитот на компаниите.

Кубанскиот кабинет планира шестмесечен преоден рок во кој ќе прифати конвертибилни пезоси со сегашна стапка од 24 пезоси на долар и да конвертира на банкарските сметки. Економистите не исклучуваат нови девалвации на кубанската валута во иднина.

Недостатокот на главна храна и долгите редици се резултат на построгите санкции воведени од администрацијата на Доналд Трамп на Куба во 2019 година. Ситуацијата ја влоши пандемијата, бидејќи островот увезува околу 60% од својата храна, гориво и суровини во фармацевтскиот и земјоделскиот сектор.

Економската комисија на ООН за Латинска Америка и Карибите предвидува дека кубанската економија ќе се намали за 8% во следните четири години. Странските аналитичари проценуваат дека трговијата на земјата опаднала за една третина.